Ole chr østrem
KONTROLL: Alvorlig brudd på reglene om kjøre- og hviletid under kontroll i Møre og Romsdal. Illustrasjonsfoto: Hans Christian Østrem, Statens Vegvesen
Nytt

Skulle hatt 11 timer hvile – hadde under fire timer

Utenlandsk fører på utenlandsk vogntog hadde minimalt med hvile.

27.06.2022

- Noe av det alvorligste som er avdekket.

Slik kommenterer utekontrollen i Statens Vegvesen etter at de sist uke stoppet en fører av et utenlandsk vogntog, der det viste seg at det var alvorlige brudd på reglene om kjøre- og hviletid.

14 timer kjøring
Fører hadde i kontrollperioden døgnhviler helt ned i 3 timer og 45 minutter. Han skulle hatt 11 timer hvile.

I tillegg var det også flere dager med alt for lange kjøreperioder, enkelte dager 14 timer kjøring, pluss flere timer med annet arbeid, opplyser Statens Vegvesen i en pressemelding.

Føreren pådro seg i løpet av kontrollperioden på 28 dager hele 16 anmeldelsesbrudd og 10 gebyrpliktige brudd.

- Ikke tatt lærdom
Ukehvile var en av de alvorlige bruddene. Etter 144 timer skal fører ta en lovpålagt ukehvile. Når fører ble stanset hadde han 265 timer uten at ukehvile var gjennomført.

- Det hører med til historien at samme foretak og fører ble stanset i Trøndelag for 1 måned siden med omtrent samme antall brudd. Foretak og fører hadde tydeligvis ikke tatt lærdom av denne anmeldelsen, opplyser Statens Vegvesen.

Det utenlandske foretaket måtte gjøre opp sin foretaksstraff før hjullås ble fjernet. Statens vegvesen anmeldte fører for de nye forholdene. Politiet tok midlertidig beslag i førerdokumenter og fører ble pålagt å gjennomføre ukehvile. Fører får politijuristens vedtak forkynt når pålagt ukehvile er gjennomført, blir det opplyst.

Utsatt ferie
Under utekontrollen sist uke fikk en familie sin ferietur utsatt på grunn av en alvorlig bremsefeil, dette selv om kjøretøyet hadde vært på kontroll samme dag. Verkstedet er innmeldt til Tilsyn, Statens vegvesen.

I tillegg var det flere saker som galdt manglende lastsikring, inkludert på en semitrailer som hadde fire steinblokker som til sammen veide 27500 kilo.

Publisert: 27.06.2022 07:12

Sist oppdatert: 27.06.2022 08:29

Mer om