Ti aars dispensasjon for omstridd slaktebaat fullwidth
ULIKT SYN: Harald Tom Nesviks (innfelt) forgjenger som fiskeriminister - tidligere partifelle Per Sandberg - var positiv til måten «Norwegian Gannet» (bildet) drev på, men det var ikke Nesvik. Nå er striden mellom myndighetene og rederiet løst. Foto: Hav Line/Ogne Øyehaug
Nytt

Ti års dispensasjon for omstridd slaktebåt

Fiskeridepartement inngår forlik i «Norwegian Gannet»-saken.

19.02.2021

Som fiskeriministeren grep Harald Tom Nesvik inn for å stoppe virksomheten til slaktebåten «Norwegian Gannet». Nå har rederiet Hav Line og Fiskeridepartementet inngått forlik.

– I forbindelse med behandlingen av klagesaken har vi hatt dialog med Hav Line om rettssaken. Vi er blitt enige om at det ikke er i noen parts interesse å bruke ytterligere ressurser på å få prøvd saken i rettssystemet, sier fiskeriminister fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Forliket gir Hav Line dispensasjon fra regelverket, slik at «Norwegian Gannet» kan drive frem til 1. desember 2030.

Slakter underveis
Ideen til rederiet er å hente fisk hos oppdrettsanleggene langs kysten og slakte fisken mens båten er underveis til mottak i Hirtshals i Danmark. Det sparer både tid og lastebiltransport frem til markedet i Europa.

Nesvik mente «Norwegian Gannet» brøt regelverket som krever at såkalt produksjonsfisk, fisk med for eksempel sår og misdannelser skal sorters ut og ikke eksporteres ut av Norge. Begrunnelsen er at eksport av slik fisk kan skade norsk fisks omdømme i utlandet.

Mattilsynet foreslo sommeren 2018 å fjerne regelen, men Nesvik og regjeringen ville det annerledes.

Vant første runde
Rederiet tok saken til retten og vant delvis første runde.

Det var grovt urimelig av regjeringen å nekte slaktebåten «Norwegian Gannet» å drive virksomheten sin, konkluderte Bergen Tingrett sommeren 2020.

Hav Line mente i retten også at endringen av forskriften om hvordan produksjonsfisk skal behandles - som Nesvik sto bak - ikke er gyldig - men det var retten ikke enig i.

I første omgang fikk Hav Line en kortvarig dispensasjon, nå har rederiet fått en langvarig dispensasjon.

Publisert: 19.02.2021 16:43

Sist oppdatert: 20.02.2024 08:01

Mer om