Tre byggefirma konkurs samme dag
MELDTE OPPBUD: Ledelsen i Johnsen Bygg - som skiftet navn til Kovak i mars, meldte oppbud til tingretten i slutten av april. Skjermdump fra hjemmesida til selskapet.
Nytt

Tre byggefirma konkurs samme dag

Nordbohus-konkursen i fjor skal ha veltet ett av tre byggefirma hvor det nå er åpnet konkurs.

Marius Rosbach
08.05.2019

Advokat Kristine Grønbech Rolland Devold fikk hele tre konkurser fra byggebransjen i fanget forrige uke.

De to Ålesund-registrerte byggefirmaene Kovak AS (tidligere Johnsen Bygg) og GL Bygg Ålesund AS, har meldt oppbud, og Sunnmøre tingrett åpnet konkurs i selskapene sist mandag. Samme dag åpnet tingretten konkursbehandling i Vilnis Byggservice med adresse på Valderøya.

Devold er bostyrer alle selskapene, men er bare så vidt i gang med arbeidet med å skaffe seg oversikt over hva som har skjedd.

– Vi har sett en del konkurser i byggebransjen de siste årene. Mitt inntrykk er at det er små marginer og hard konkurranse i denne bransjen. Flere konkurser kommer som en konsekvens av reklamasjonssaker og utestående fordringer, forteller hun til NETT NO.

Denne veka vart det også opna konkurs i Langevåg-selskapet MM Tre som ifølgje Brønnøysundregistera har dreve engroshandel med trelast.

Underleverandør for Nordbohus
Kovak AS som inntil slutten av mars i år, het Johnsen Bygg, skal ha fått problemer blant annet som følge av reklamasjoner fra - og arbeid som ikke ble betalt - av konkursrammede Nordbohus Ålesund.

– De var leid inn som underleverandør til Nordbohus Ålesund AS, som gikk konkurs rett før jul i fjor, sier Devold – som påpeker at hun ikke har undersøkt grunnlaget for kravet.

Titalls ansatte med lønnskrav
Til sammen er det en rekke ansatte og tidligere ansatte i de tre selskapene som har krav på lønn eller feriepenger. Bostyreren har imidlertid ikke fått oversikt ennå, over hvor mange som egentlig var ansatt på tidspunktet for konkursene.

– I flere av selskapene har det ikke vært drift den siste tiden. Derfor er det trolig en del av disse som ikke var ansatt da, men som har feriepenger til gode for eksempel fra 2018, forteller advokaten.

I Vilnis Byggservice er 16 personer orientert om lønnsgarantiordningen, mens det i Johnsen Bygg er sendt ut slik orientering til 12 personer. I GL Bygg Ålesund er tre ansatte varslet om ikke-inntreden i arbeidsavtaler og orientert om lønnsgarantiordningen.

Bostyreren forteller at det er for tidig å si noe konkret om gjeld og verdier i selskapene.

– Jeg har nettopp fått over regnskapene for to av selskapene og venter på det siste, sier hun.

Lite overskudd
Johnsen Bygg har hatt størst omsetning av de tre selskapene. Siste offentlige regnskap fra 2017 viser inntekter på mer enn 10 millioner kroner, mens det var knappe sju og drøye fire millioner i omsetningen de to foregående årene. Drifta har de samme årene gått omtrent i balanse.

Regnskapene til GL Bygg Ålesund viser til sammen rundt sju millioner kroner i inntekter i 2016 og 2017, for selskapet som ble startet opp sommeren 2016. Resultat før skatt endte på nær en million kroner i underskudd.

Vilnis Byggservice er et enkeltpersonforetak som ble startet høsten 2017, uten offentlig tilgjengelige regnskap.


Publisert: 08.05.2019 08:50

Sist oppdatert: 09.06.2021 00:14