Brian Tsuyoshi Takeda Andreas Bjelland Eriksen Foto Bellona 11
LANSERING MED STATSRÅDEN: Brian Tsuyoshi Takeda hilser på klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (t.h.) under lanseringen av Nomare. Foto: Bellona
Nytt

Tror på gjennombrudd for kråkebollesatsing

Ulstein-gründer samarbeider med Bellona og matvaregigant om å redde tareskogen.

Marius Rosbach
22.01.2024

Urchinomics er ett av to selskap som deltar i arbeidet med å etablere Nomare, som skal være en plattform for marin restaurering.

Selskapet ble startet av Brian Tsuyoshi Takeda, som er bosatt i Ulsteinvik.

De andre deltakerne i prosjektet, er miljøstiftelsen Bellona, den frivillige organisasjonen Tarevokterne – og den amerikanske matvaregiganten IFF. Takeda var med andre ord i godt selskap da han deltok på lanseringa av plattformen før helga.

ؘ– Jeg synes det er herlig at vi endelig har klart å få med store aktører i dette arbeidet og får løfta saka til et nasjonalt nivå, sier Takeda til NETT NO.

– Gir oss helt andre muskler
Takeda legger ikke skjul på at dette nærmest er som en drøm som går i oppfyllelse, etter å ha jobbet i en årrekke med å utvikle kråkebolleoppdrett og samtidig restaurere tareskog.

– Nå har vi fått med oss sterke allierte som kan være med å løfte arbeidet. Det gir oss helt andre muskler og er rett og slett superfantastisk, forteller han entusiastisk.

Under lanseringa fredag deltok også klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

– Vi trenger absolutt en systematikk for hvordan vi skal jobbe med restaurering. Tareskogen er viktig for karbonlagring, for å beskytte kystsamfunn og for å skape verdier, uttalte statsråden, ifølge Bellona.no.

Urchinomics kråkebolle fangst tromsø foto Urchinomics 11
KRÅKEBOLLEFANGST: Høsting av kråkeboller i Tromsø-området med dykkere. Ved å fjerne kråkeboller fra områder som i dag er «ørkenlandskap» under vann, kan tareskogen vokse opp igjen i løpet av kort tid. Foto: Urchinomics

Store områder med kråkebolleørken
Målet til arbeidet er Nomare-plattformen er å gjøre om store områder på havbunnen fra kråkebolleørken til tareskog.

Siden 70-tallet har områder på rundt 5000 kvadratkilometer med tareskog forsvunnet, langs kysten i Nord-Norge. I stedet er havbunnen overtatt av kråkeboller.

Eksplosjonen av kråkeboller er knyttes til menneskelig aktivitet, som overfiske fisk som torsk og steinbit. Forsøk viser imidlertid at det er fullt mulig å gjøre ørkenen om til tareskog igjen hvis kråkebollene fjernes eller reduseres.

Vil drive oppdrett for eksport
Det er her Urchinomics kommer inn i bildet. Samtidig som tareskogen skal reddes – er målet til selskapet å etablere et kommersielt anlegg for oppdrett av kråkeboller.

– Det er flere ting som må på plass, men vi ønsker å etablere et anlegg i Nord-Norge, hvor den økologiske krisen er oppstått, sier Takeda – som tror kråkeboller kan bli et nytt eksporteventyr for Norge.

Japan-kanadieren skal også være med i styringsgruppa for arbeidet med Nomare. Plattformen skal utvikles til en bred koalisjon som skal jobbe for at restaurering av tareskog skal bli en prioritert politisk satsing.

– Klare for neste steg
Ved starten av fjoråret fikk Urchinomics inn den britiskebaserte Cadman Capital Group som ny hovedaksjonær.

Etter at de har gjennomført et forsknings- og utviklingsprosjekt i Rogaland, er den norske virksomheten i ferd med å gjennomgå en omstrukturering.

Takeda vil fortsette å være aksjonær og jobbe i selskapet, men Ivar Kvangardsnes overtar den daglige drifta av virksomheten i Norge.

– Etter at vi har gjennomført FOU-prosjektet, har vi fått bekrefta at teknologien vår også fungerer med norske kråkeboller, samtidig som vi ser den økologiske effekten med restaurering av tareskogen. Da er vi klare for neste steg, sier Takeda.

Publisert: 22.01.2024 15:17

Sist oppdatert: 22.01.2024 15:17

Mer om