Tror paa ny teknologi for oppdrett
TESTES: Oxishield-løsningen er blitt testet på Mowi-anlegget i Sogn og Fjordane med oppløftende resultat. Nå testes teknologien på en ny generasjon for å få bedre dokumentasjon.
Nytt

Tror på ny teknologi for oppdrett

Gursken-bedrift samarbeider med storkonsern om et forskningsprosjekt som skal gi økt vekst, færre lus og bedre fiskevelferd.

Marius Rosbach
03.07.2019
I et trepartssamarbeid mellom Plany, AGA og Mowi gjøres det forsøk med å optimalisere miljøet i oppdrettsmerder med en kombinasjon av luseskjørt og tilførsel av rent oksygen.
Forskningsresultater viser at det er en klar sammenheng mellom oksygenmetningen i vannet, veksten hos fisken og fôrutnyttelsen, opplyser selskapene i en pressemelding.
Gursken-bedriften Plany har samarbeidet med gasskonsernet AGA for å lage et best mulig miljø i merdene. Løsningen kalt Oxyshieldä er de siste årene testet ved Mowi sitt anlegg i Gulestø i Sogn og Fjordane.

Tester ny generasjon

Oppdrettsgiganten tester nå en ny generasjon fisk for å sammenligne og få ytterligere dokumentasjon.

– Foreløpig kan vi ikke konkludere, men jeg vil likevel si at jeg har trua på at konseptet, og at det kan bidra til å optimalisere merdmiljøet, bedre fiskevelferden og vekstforholdene, uttaler driftsleder Bjørnar Aga Larsen ved Mowi-anlegget.
Ved hjelp av luseskjørt som fysiske barrierer forebygger løsningen at fisken får lakselus, samtidig som det tilføres rent oksygen som ivaretar et kontrollert miljø for god fiskevelferd og effektiv produksjon.

Kan gi «betydelige» gevinster

Plany sin prosjektleder for Oxyshieldä, Tor Kristian Stevik, har jobbet med prosjektet i mer enn tre år og forteller at løsningen har kapasitet til å stabilisere oksygenmengden i merdene, og i tillegg øke konsentrasjonen til ønsket nivå.
– Små forbedringer i tilvekst og færre avlusinger kan skape betydelige økonomiske gevinster med de volumene vi her snakker om, sier Stevik.
Forsknings- og utviklingsprosjektet skal være det best dokumenterte og mest omfattende innen denne oppdrettsteknologien.
Les mer:

Publisert: 03.07.2019 11:05

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:36