Toeffere konkurranse for Patogen
FORTSATT STØRST: Selv om de to største konkurrentene har fått samme eier, er Patogen Holding fremdeles største aktør i markedet for å analysere og avdekke sykdom i norske oppdrettsanlegg. Mens konkurrentene samlet sett gikk i balanse i fjor kunne Patogen Holding-sjef Jørn Ulsheim legge frem et regnskap med overskudd, til tross for tøffere konkurranse.
Nytt

Tøffere konkurranse for Patogen

Fiskehelseselskapet Patogen fortsatte veksten i fjor, men kampen om kundene satte press på lønnsomheten.

21.08.2020

Patogen-konsernet, med over 50 ansatte og hovedkontor i Ålesund, passerte 100 millioner kroner i driftsinntekter i fjor. Selskapet analyser prøver fra oppdrettslaks for å avdekke og varsle om utbrudd av sykdom, eller fare for utbrudd, hos oppdrettslaksen.

Selskapet har doblet driftsinntektene i løpet av fem år.

Usikker på 2020
Daglig leder Jørn Ulheim sier konkurransen om kundene har blitt hardere. Det er årsaken til et redusert resultat før skatt i fjor (se tabell).

Andre halvår er tradisjonelt det travleste halvåret for Patogen, og i år er Ulheim mer uviss på utfallet for året samlet sett enn han var på samme tid ifjor.

Grunnen er usikkerhet om konsekvensen av koronaepidemine fremovrer og usikkerhet om prisfallet på laks i 2020 vil slå ut i i markedet for fiskehelsetjenester.

To konkurrente ble en
Tidligere i sommer ble Patogens to største konkurrenter en, da eieren av Pharmaq Analytiq i Bergen også kjøpte FishVet Group med base i Oslo.

Til sammen hadde de to selskapene 76 millioner kroner i driftsinntekter i fjor, og et samlet resultat omlag i balansen. Selskapene er eid av det amerikanske selskapet Zoetis.

Patogen Holding-konsernet er eid av grunnleggerne Vidar Aspehaug og Magnus Devold (15 prosent hver) og av investeringselskapet Kverva som blant annet også sjømatindustriselskapet Insula og en stor post i oppdrettselskapet Salmar.


Patogen AS (konsern)

Tal i mill. kroner

2019

2018

Driftsinntekter

100,7

93,8

Driftsresultat

2,2

8,5

Resultat før skatt

1,9

8,1


Publisert: 21.08.2020 06:00

Sist oppdatert: 04.08.2021 15:35

Mer om