Kongsberg Maritime ny design psv ahts illustrasjon 11
KONGSBERG: Slik presenterer Kongsberg Maritime sine nye design for plattformforsyningsskip og ankerhåndteringsskip. Illustrasjon: Kongsberg Maritime
Nytt

Vard og Kongsberg med nye skipsdesign

Presenterer nye muligheter for offshoremarkedet på Nor-Shipping.

Marius Rosbach
06.06.2023

Både Vard og Kongsberg Maritime skal onsdag presentere nyheter på Nor-Shipping-messa på Lillestrøm.

Vard skal vise fram et konsept for et helelektrisk forsyningsskip, mens Kongsberg lanserer flere nye design i UT-porteføljen både for ankerhåndteringsfartøy og forsyningsskip.

Treårig forskningsprosjekt
Vard skal presentere resultatet av det treårige Piezo-prosjektet som har munnet ut i et nytt konsept for forsyningsskip – omtalt som PSV-er.

Vard har samarbeidet med forskere i Sintef i Ålesund, batteriprodusenten Corvus og Solstad-rederiet for å komme fram til løsningen.

Skipene skal kun bruke batteri som hovedkilde for energi - i tillegg til at de skal kunne lade til havs. Vard jobber også videre med denne løsningen i Ocean Charger-prosjektet.

Lagd digital tvilling
I arbeidet er det analysert store datamengder og det er utviklet en digital tvilling for en plug-in-PSV.

- Vard Design har utviklet digitale simuleringsverktøy som er verifisert via data som er samlet inn gjennom to år. Videre har vi utviklet en ny modell for batteri-elektrisk propulsjon og et splitter nytt PSV-design, uttaler Henrik Burvang som er forsknings- og utviklingsdirektør i Vard Design.

Vard Piezo illustrasjon vard 11
VARD: I Piezo-prosjektet som Vard har deltatt i, er det blant annet utviklet en digital tvilling for en plug-in-PSV. Illustrasjon: Vard Design

Målet er å kutte utslipp
Kongsberg sendte onsdag ut en pressemelding der de forteller om de nye designene som kan bruke alternative energikilder og drivstoff, som metanol, ammoniakk og hybrid-batteridrift.

– Målet med det nye designkonseptet er å kutte utslipp. Vi har bygget utviklingen på resultater fra flere forskningsprogram, uttaler Martijn de Jongh, som er sjefsdesigner for spesialfartøy i Kongsberg Maritime.

Det nye designet har fått «approval in principle» fra klasseselskapet DNV til å operere med ammoniakkdrevne motorer.

Skipene kan også leveres som plug-in hybrid med mulighet for å lade til havs – som vil gi utslippsfri batteridrift.

Publisert: 06.06.2023 18:39

Sist oppdatert: 06.06.2023 18:44

Mer om