Stålegg Hunter
KRABBEFISKE: Fiskebåten Hunter som tidligere het Stålegg, var på krabbefiske ved Svalbard da ulykka skjedde 30. januar. Foto: Kjetil Haanes
Nytt

Varsler om kritiske forhold ved sikkerheten

Havarikommisjonen med flere straksråd etter at mann falt over bord fra Ålesund-båt.

Marius Rosbach
07.02.2023

Statens Havarikommisjon kom allerede tirsdag med tre varsler om sikkerhetskritiske forhold etter at en fisker falt over bord fra fiskebåten Hunter.

Mannen i 30-åra fra Latvia, er antatt omkommet etter det som blir sett på som en arbeidsulykke mens båten var på krabbefiske i Barentshavet 30. januar. Fartøyet er eid av Havøy Kystfiske i Ålesund.

Statens havarikommisjon er i gang med å undersøke ulykken og vil komme med en mer fyldig rapport seinere.

Kan vurdere å gjøre tiltak
I en føreløpig melding peker kommisjonen på tre forhold som de ser behov for å informere Sjøfartsdirektoratet om allerede nå. Dermed kan direktoratet vurdere å iverksette nødvendige tiltak, uten å vente på undersøkelsens endelige resultater.

Varselet omhandler forhold knyttet til språkkunnskaper, forhold knyttet til transport av agn og forhold knyttet til arbeidsprosessen med kobling av teiner til line, heter det i meldinga.

Havarikommisjonens tilrådinger til Sjøfartsdirektoratet er:

  • Havarikommisjonen tilrår Sjøfartsdirektoratet å påse at rederiet sikrer nødvendig engelskunnskaper for besetningen på fiskefartøyet Hunter slik at sikker drift kan ivaretas.
  • Havarikommisjonen tilrår Sjøfartsdirektoratet å påse at rederiet sikrer at transporten av agn om bord gjøres på en slik måte at dette ikke utsetter besetningen for risiko for å falle over bord.
  • Havarikommisjonen tilrår Sjøfartsdirektoratet å påse at rederiet sikrer arbeidsprosessen på akterdekk under setting av line slik at det ikke oppstår risiko for fall over bord.

Besetningen holdt på med arbeid på dekk da fiskeren falt over bord.

Det ble varslet om mann over bord og satt i gang søk fra flere fartøy, uten at det ble gjort funn av mannen.

Publisert: 07.02.2023 14:15

Sist oppdatert: 07.02.2023 14:48

Mer om