Øystein dørum portrett foto nho
FRAMLEIS MYKJE PESSIMISME: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum viser til at det framleis er mykje pessimisme rundt økonomien i næringslivet. Arkivfoto: NHO
Nytt

Ventar dårlegare inntening og færre tilsette

Ferske tal frå NHO-bedriftene.

07.03.2023

(NPK-NTB-Peter Tálos): Norske bedrifter ventar framleis nedgang med færre tilsette, mindre investeringar og dårlegare inntening, viser tal NHO har samla inn.

Sjølv om det framleis er ei overvekt av pessimistar blant NHOs medlemsbedrifter, er talet lågare enn då bedriftene før jul vart spurde om kva framtidsutsikter dei såg for seg.

Ny vekst etter sommaren
Framleis er det venta at ein ny vekst ikkje aukar før etter sommaren, viser NHOs kvartalsvise rapport Økonomisk overblikk.

– Høg inflasjon og auka renter vil svekkje kjøpekrafta i hushalda og gi lågare forbruksvekst i år. Høge kostnader og redusert etterspurnad reduserer tilsetjings- og investeringslysta til bedriftene, skriv NHOs sjeføkonom Øystein Dørum om rapporten.

Samla vil aktiviteten vere uendra i første halvår før veksten aukar mot hausten, spår han.

Prisane vil falle saktare
I fjor var det store problem for bedriftene knytt til høge energiprisar og flaskehalsproblem i den internasjonale forsyningskjedene. Problema vart forsterka av krigen i Ukraina og sanksjonane mot Russland. Resultatet vart høgare prisvekst og lite ledig kapasitet.

Det førte til låg arbeidsløyse og høgare lønnskrav, noko NHO meiner kan føre til krav om høgare lønningar også i Noreg i år.

– For å oppnå marginane sine kan bedrifta då måtte auke sine salsprisar ytterlegare. Saman med auka inflasjonsforventningar peikar dette mot at prisstiginga ikkje kjem ned like raskt som tidlegare anteke, skriv NHO.

Konsekvensen kan bli endå strammare tiltak for å få prisane under kontroll, skriv dei vidare.

Ikkje like høg rente som andre land
Medan arbeidsløysa i Noreg i fjor enda på 1,8 prosent heilt ledige, trur NHO at dette vil stige til ein topp på 2,4 neste år før det snur og går tilbake igjen i 2024.

Fordi norske hushald i større grad enn i andre land har relativt høg gjeld, og som oftast flytande rente, har renteaukane frå Noregs Bank hatt stor innverknad på den disponible inntekta til folk.

– Det kan isolert sett tale for at rentetoppen i Noreg ikkje blir like høg som hos handelspartnarane våre, skriv NHO i rapporten.

(©NPK)

Publisert: 07.03.2023 12:15

Sist oppdatert: 07.03.2023 12:32

Mer om