Stortinget montasje geir pollestad foto Lars Røed Hansen CC BY SA 2 5 11 marius 11
KREVER FULL SAL: Geir Pollestad (Sp) er saksordfører for grunnrenteskatten Stortinget skal stemme over onsdag. Frp og Høyre vil stille fulltallige i Stortinget, i et forsøk på å vippe voteringa til sin fordel. Foto: Wikimedia Commons/Lars Røed Hansen
Nytt

Vil velte flertall for lakseskatten

Frp og Høyre med siste forsøk for å stoppe ja-vedtak i Stortinget.

Marius Rosbach
30.05.2023

Onsdag skal Stortinget samles for å stemme over grunnrenteskatt på havbruk.

Regjeringa har som kjent sikret seg et knapt flertall sammen med Venstre og Pasientfokus.

Håper noen vil trosse partipisken
Nå vil Frp og Høyre forsøke slå en kile i flertallet på bare en representant, ved å kreve full stortingssal under voteringa, skriver VG.

- Jeg tror flere representanter fra distriktene i både Ap, Sp og Venstre har en stor klump i magen, og skjønner konsekvensene for lokalsamfunnene langs kysten. Vi både tror og håper at enkeltrepresentanter vil følge sin samvittighet og trosse partipisken, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til avisa.

Høyre vil stille fulltallige
Det hører med til sjeldenhetene at partiene på Stortinget kommer med krav om full stortingssal.

Høyres parlamentariske nestleder, Trond Helleland, sier de vil følge Frp og stille fulltallige. Det vil presse de andre partiene til å gjøre det samme - om de skal sikre flertallet.

Regjeringa ønska seg et bredt forlik i saka, men det ene partiet etter det andre, forlot forhandlingene.

Innstillinga fra finanskomiteen er en grunnrenteskatt på 25 prosent – ti prosent lavere enn regjeringa foreslo i utgangspunktet.

SV varsler omkamp til høsten
Flere hadde venta at regjeringa ville finne sammen med SV, som ønsker en langt høyere skatt en det som nå ligger på bordet.

I etterkant av nyheten om flertallet, har SVs Elisabeth Kaski varslet i et intervju med E24, at partiet kan komme til å kreve forhandlinger om lakseskatten i budsjettbehandlingen allerede til høsten.

Publisert: 30.05.2023 10:37

Sist oppdatert: 30.05.2023 10:37

Mer om