Ålesund er blitt en advokatby
Ingrid Jakobsen fra Asker hadde ikke satt sin fot i Ålesund før hun kom til byen for å prøve seg som advokat-trainee.
– Jeg ble overraska over hvor mange advokatkontor det er her. Jeg visste ikke at det var så mange, sier Jakobsen.
Hun arbeidet i Kvale Advokatfirmas kontor i byen i fem uker tidlig i høst.
– Jeg trivdes veldig godt, sier Jakobsen.
At jus-studenter uten noen som helst tilknytning til Nordvestlandet, velger å komme hit for å jobbe som trainee, viser at Ålesund har begynt å bli en attraktiv by for advokater.
- Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar.
- Les heile magasinet her
Det mener Camilla Gjørtz. Hun er en av tre (snart fire) internadvokater hos Vard. Hun dro selv fra Ålesund til Oslo for å studere til advokat.
Hvor hun skulle bo og arbeide etter jusstudiet, hadde hun ingen klar tanke om da hun gikk inn dørene til det juridiske fakultetet. Men da valget om å flytte hjem ble tatt, var det blant annet på grunn av utviklingen av bransjen i Ålesund.
– Jeg så at advokatmiljøet var på vei i en retning som var veldig spennende, sier Gjørtz.
Hennes to kollegaer i Vard juridiske avdeling, Anne May Slinning og Marianne Blindheim, forteller den samme historien. De vokste opp i Ålesund og dro ut for å studere jus uten en klar plan om å komme tilbake. Også for dem ble utviklinga i advokatmiljøet et argument for å flytte tilbake til hjemtraktene.
– Det har skjedd enormt mye, ikke minst på forretningsadvokatsida. Det har eksplodert, sier Blindheim, som er leder for Vards juridiske avdeling.
De tre peker blant annet på at nyutdanna som satser på en karriere som forretningsadvokat på Nordvestlandet, gjerne får større muligheter fra starten. De vil raskere få arbeide tett på beslutningstakerne og oppdragsgiveren, enn de som begynner i store advokatselskap i Oslo og andre større byer.
Flere internadvokater
Internadvokater som Blindheim og hennes kollegaer har stått for den største relative veksten de siste åra. Da Blindheim begynte i Vard i 2015, var de to. Nå er Vard på jakt etter en fjerde, for å erstatte en som har slutta. Det kan også bli ytterligere én advokat til med på laget.
For dem handler det mye om å identifisere og redusere risiko før den oppstår. De føler at støtten de gir til ledelsen i strategiske og kommersielle beslutninger, blir lagt stor vekt på.
De må kunne bedriften, produktet, kundene og markedet og bruke jussen som verktøy for å finne balanserte løsninger.
Avviser de all risiko, blir det tomme ordrebøker for Vard - og i alle fall ikke behov for juridisk avdeling.
De arbeider for hele Vard-systemet, både i Norge, Romania, Vietnam og Brasil.
En målestokk for suksess er at Vard i stor grad unngår å havne i konflikter som ender i rettssalen.
Men hele bransjen har vokst. Da Jon Ketil Gjørtz, far til Camilla, begynte i advokatbransjen for over 40 år siden, var det rundt 20 advokater i Ålesund. Nå er det over 90.
Ålesund er blitt en advokatby.
I Møre og Romsdal var det 148 advokater i 2014 og 175 i 2023, ifølge Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Det er en vekst på 18 prosent. De aller fleste holder til i byene Ålesund, Molde og Kristiansund.
Advokatmiljøet på tvers av advokatselskap og – kontorer har også utvikla seg.
Nylig har unge advokater etablert et nettverk som møtes til uformelle samlinger et par ganger i året, og internadvokatene har nylig fått et faglig møtested i regi av Adviso.
Er blitt mer spesialisert
Størrelsen på bransjen er én forandring siden Jon Ketil Gjørtz begynte som advokat. Spesialisering er en annen.
– Den gangen var vi ikke spesialiserte, sier han.
Nå er det mulig å arbeide i Ålesund og samtidig kunne spesialisere seg i faget.
Det er også et trekkplaster - samtidig som vekst og flere advokatjobber gjør det mer attraktivt og lettere å etablere seg i regionen med familie.
Det fikk Marianne Blindheim selv merke da hun fikk tilbud om jobb i Vard i 2015. Samboer Runar Nordby Johnsen er også advokat. De ble overrasket over mulighetene som var i Ålesund allerede i 2015.
Han begynte i Adviso – som ble etablert høsten 2012 – som er et lokalt eid advokatfirma spesialisert på forretningsjus. I dag har selskapet 15 ansatte, 14 av dem er advokater eller advokatfullmektiger.
30 prosent vekst på fem år
Lokal forankring er et poeng i seg selv, mener grunnlegger og leder i Adviso, Ingvild Vartdal.
– I tillegg til å ønske å bygge noe lokalt, var det en klar oppfatning om at det ville styrke rådgivinga om man satt lokalt. Da kjenner man virksomhetene, regionen og kulturen på en annen måte, sier hun.
Judicia er et annet lokalt eid selskap som har kommet til. Det ble etablert i 2015 og driver både med forretningsjus, privatrettslige saker og strafferett. Selskapet har 16 ansatte, 12 av dem advokater.
Judicia og Adviso har i flere år vært på Kapitals liste over Norges hundre største advokatselskap sammen med det eldste og største advokatselskapet i Møre og Romsdal, Molde-Ålesund-selskapet Øverbø Gjørtz.
Nett No sin oversikt over de 30 største advokatselskapa på Nordvestlandet viser at de hadde en samla inntekt på 242 millioner kroner i 2023, en økning på 6,1 prosent fra året før og 30 prosent mer enn for fem år siden.
I tillegg har nasjonale advokatselskap som Schjødt, Sands, Kvale, EY og PWC, kontor og advokater i Ålesund.
Større krav, mer komplekst
Alle advokatene Nett No har snakket med i forbindelse med denne artikkelen, har om lag den samme forklaringen på veksten i antall advokater, og spesielt antall forretningsadvokater.
– Stadig større krav til næringslivet. Det er grunnlaget, sier Ingvild Vartdal.
Avtalene som inngås, har blitt større, flere avtaler som inngås, blir inngått med avtalepartnere fra andre steder i Norge – og i utlandet.
Det er forhold som gjør det viktigere med avtaler og dokumentasjon, for å løse eventuell uenighet og redusere risikoen for kostbare tvister.
Vartdal mener også at veksten i antall advokater bidrar til videre vekst, fordi flere oppdrag blir plassert hos advokater med adresse på Nordvestlandet.
– I regionen har man fått et sterkere forretningsjuridisk miljø, sier hun.
Kombinerer jobb og fritid
Ingrid Jakobsens fadder under traineeoppholdet hennes hos Kvale i Ålesund var Bastian Stokseth, som selv har to traineeopphold i Ålesund bak seg.
Han har bestefar fra Gursken og slekt i Ulsteinvik, men vokste opp på Jessheim og studerte i Bergen.
Fra sommeren 2024 har han vært advokatfullmektig på advokatfirmaet Kvales ålesundkontor, med selskapsrett og transaksjoner som spesiale.
Friluftslivsmulighetene veide tungt da han bestemte seg for Ålesund. Også han liker surfing i bølgene, akkurat som Jakobsen.
– Det er noen fantastiske fritidsmuligheter her som er veldig sjeldne, sier han. Det kommer på toppen av et argument til:
– Et næringsliv som bruker lokale advokatkontor mye.
- Jul- og nyttårsdagane legg redaksjonen ut ei rekkje artiklar som tidlegare er publiserte i årets NETT NO-magasin. Artiklane er opne også for ikkje-abonnentar.
- Les heile magasinet her
Publisert: 25.12.2024 05:00
Sist oppdatert: 23.12.2024 15:23