Arktis trenger formell beskyttelse
AVTALE: Det skal ikkje trålast i område der det ikkje har vore drive regulært fiske før. Det er ein del av avtalen som Greenpeace har oppnådd, men organisasjonen vil ha vern mot tråling i heile Arktis.
Synspunkt

Arktis trenger formell beskyttelse

Vi er utålmodige etter å se at Arktis får det formelle vernet som trengst, skriver Halvard Raavand i Greenpeace.

13.07.2016
Tidligere i år feiret Greenpeace en historisk verne-avtale for Arktisk med nøkkelaktører fra fiskeindustrien. Denne avtalen bringer håp for framtiden til Arktis, men vi er utålmodige etter å se at Arktis får det formelle vernet som trengs.
Denne sommeren er Greenpeace til stede i områdene rundt Svalbard med skipet vårt, Arctic Sunrise, for å fortsette vår kampanje for å verne Arktis. Vårt langsiktige mål er at det sentrale polhavet etableres som et naturreservat, og at det opprettes et nettverk av marine verneområder i arktiske farvann.
Et av områdene vi ønsker å se flere marine verneområder i, er det nordlige Barentshavet rundt Svalbard. Et område anerkjent som en biologisk hotspot, hvor de artsrike økosystemene her har gjort at området er blitt å huse biologisk mangfold av global verdi.
Tidligere i år var vi derfor svært fornøyde da fiskeindustrien, med nøkkelaktøren Fiskebåt i spissen, annonserte en historisk avtale om vern av Arktis. Avtalen sier at fiskeindustrien ikke skal utvide trålfiske til områder som ikke er blitt regelmessig trålt, før disse områdene er blitt kartlagt for biologiske verdier. Det er godt å se at både norsk og russisk fiskeindustri legger føre-var-prinsippet til grunn for å ta vare på det unike biologiske mangfoldet i Barentshavet, og at de går foran for å begrense sine belastninger på miljøet.

Økosystemene i uberørte deler av Arktis er likevel ikke trygge før alle båtene som har lisens til å tråle i Barentshavet er med på denne avtalen. I tidligere utrålte områder skal det nemlig ikke mer enn et eneste tråldrag til før unikt biologisk mangfold sveipes bort fra havets bunn.
Det er også nødvendig at Klima- og Miljøminister Vidar Helgesen får ytterligere fortgang i prosessen med å kartlegge disse områdene, med mål om å verne de områdene som blir identifiserte som verneverdige. Vi har derfor fortsatt arbeidet i områdene rundt Svalbard, med mål om å få hele fiskeflåten med på avtalen, samt å engasjere mennesker verden over for å be Vidar Helgesen ta ansvar for å beskytte verneverdig natur.
Så langt har nesten 50 000 mennesker fra hele verden skrevet under kravet til Vidar Helgesen. Når vi lanserte den historiske avtalen satte vi ny rekord i delinger på sosiale medier her i Norge. Det viser at det ikke bare er Greenpeace som ønsker fiskeindustriens flotte initiativ velkommen, nordmenn fra land og strand rundt er, sammen med mennesker fra hele verden, fornøyde med at Fiskebåt går foran for å verne Arktis.
Greenpeace er denne sommeren tilstede i områdene rundt Svalbard med skipet vårt, Arctic Sunris, for å dokumentere det unike biologiske mangfoldet på havets bunn, spre den gode nyheten om den frivillige industriavtalen, snakke med båter som ikke er en del av avtalen og for å rette oppmerksomhet mot behovet for å verne de delene av Arktis som fortsatt er uberørte.
Vi vil fortsette dette arbeidet helt fram til Arktis har fått den formelle beskyttelsen som trengs, og på den veien håper vi å kunne fortsette et godt samarbeid med Fiskebåt og resten av fiskeindustrien.

Publisert: 13.07.2016 11:15

Sist oppdatert: 11.02.2021 08:41