Klinge
EØS: Vetle Wang Soleim reagerer på at Jenny Klinge (innfelt) i eit møte med næringslivet sa at partiet ikkje vil ta Norge ut av EØS, utan ein alternativ avtale på bordet. Foto: Marius Rosbach- Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Synspunkt

Hvorfor skal vi tro på Jenny Klinge?

- At Senterpartiet i Møre og Romsdal synes det er vanskelig å forsvare sin EØS-motstand i Møre og Romsdal, er ikke vanskelig å forstå, skriver Høyres Vetle Wang Soleim i dette innlegget.

13.05.2021

Under et digitalt møte med næringslivet i Møre og Romsdal uttalte stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet at EØS-avtalen «uten tvil» ville overleve de neste fire årene. Det må i så fall bety at Klinge forventer at Høyre fortsetter i regjering.

Grunnen til at dette må være konklusjonen på et slikt utsagn, er at de to andre mulige alternativene neppe kan stemme. For det første er Klinges utsagn verken i samsvar med det partiprogrammet hun er innvalgt på i dag, det nye forslaget til partiprogram eller det partileder Trygve Slagsvold Vedum forfekter.

At Senterpartiet skulle ha foretatt en snuoperasjon av de sjeldne ville vært en nasjonal nyhet, og følgelig ikke noe stortingsrepresentanten kan ha dekning for. Det andre alternativet er jo at Senterpartiet allerede har gitt opp kampen om at EØS-avtalen skal berøres av en eventuelt ny regjeringsplattform med Arbeiderpartiet med flere. Et slikt budskap ville også ha vært en avklaring som neppe kunne ha forbigått oss med stillhet.

Les her: - Vi er ikkje ein gjeng galningar

Nei, dette er gode kommunikasjonsrådgivere som har lagt en strategi. Langs kysten hvor store eksportverdier skapes, og hvor bedriftene er helt avhengig av en stabil og forutsigbar tilgang på det europeiske markedet, toner partiet ned sin EØS-motstand. I det øyeblikket Klinge og sine kolleger går av toget i Oslo er på Stortinget i full gang med å fortsette kampen mot EØS-avtalen.

I partiets nye programutkast som ble lagt frem i januar ble det tydelig foreslått følgende punkt: «Erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler med EU».

Hvis det er slik at Jenny Klinge nå har varsler at hun vil stemme imot dette, hadde det vært fint, men det er ikke sannsynlig.

At Senterpartiet i Møre og Romsdal synes det er vanskelig å forsvare sin EØS-motstand i Møre og Romsdal, er ikke vanskelig å forstå. Men det er ikke spesielt ærlig å la partiets syn fremstå som noe næringsliv og arbeidsfolk i fylket ikke trenger å være så bekymret for. At avtalen skal bestå de neste fire årene, er i så fall bare fordi Senterpartiet ønsker å bruke den tiden på å avvikle den. Jeg mener vi ikke bør bruke én eneste dag på dette.

Når vi går til urnene i et Stortingsvalg, stemmer man på den politikken partiene står for. Hvis Senterpartiet skal gjennomføre sin politikk må de altså først melde Norge ut av EØS-avtalen, for så å forhandle frem en eventuelt ny avtale med EU, med titusenvis av fylkets arbeidsplasser i potten. Det er en politikk vi i Høyre vil advare sterkt imot. Jeg er helt enig med Klinge om at Senterpartister er ikke «galninger» - jeg synes partiet består av kjekke folk – men det er politikken som fortjener den karakteristikken i dette tilfellet.

Med grunnlag i den faktiske politikken som Senterpartiet har stemt for og går til valg på, er min konklusjon at dette utsagnet «uten tvil» er en bevisst kommunikasjonsstrategi og langt ifra en endring av en årelang motstand til EØS-avtalen.

Vetle Wang Soleim
Stortingsrepresentant

Publisert: 13.05.2021 05:20

Sist oppdatert: 13.05.2021 20:56

Mer om