Brenner for industribygging
Seriegründeren Yngve Tvedt fra Ålesund har gjennom investeringsselskapet Norselab bygget opp en portefølje av selskaper som totalt har en markedsverdi på 1,6 milliarder kroner.
Han startet sitt første selskap på begynnelsen av 2000-tallet, da han studerte ved NHH. Siden har vært med å etablere langt over tjue selskaper, på egen hånd eller sammen med andre, både innenlands- og utenlands. Etter å ha bodd sju år i Sveits og to år i Silicon Valley, flyttet familien tilbake til Norge i fjor.
Nå er det full gass i investeringsselskapet Norselab, som Tvedt etablerte for over ti år siden. P.t. er det åtte aktive porteføljeselskaper som ligger i selskapet; Documaster AS, Skioo AS, Concilio Labs Inc, Qlearsite Ltd, Disruptive Technologies AS, Ivaldi Group Inc og Turbulentflux AS.
I dag, tirsdag, er han en av foredragsholderne på Haramskonferansen 2018.
Venturestudio
Norselab er som et venturestudio, der de bygger opp teknologiselskaper sammen med gründere og industrieksperter.
- Vi har prøvd mange finansierings- og samarbeidsmodeller, men har kommet fram til at en modell med cofunding fungerer best. Da jobber vi sammen med etablerte industriselskap og gründere med spesifikk kompetanse, der vi sammen utvikler teknologi, forretningsplaner og finansieringsløsninger etc., sier Tvedt.
Antall ansatte i selskapene i Norselab-porteføljen har gått fra 50 til 300 personer siste to årene. Selskapene har til sammen fått tilført 650 millioner kroner i fersk egenkapital fra nye investorer og samlet markedsverdi på selskapene er anslått til 1,6 milliarder kroner.
I 2015 fikk han også 15 millioner kroner i ekstern kapital inn i eierselskapet Norselab Holding, der Aksel Lund Svindal og et par andre investorer kom inn som aktive eiere.
Jo mer man øver, jo bedre blir man
- Vi tror at det å starte opp selskap, er som med det meste annet i livet - jo mer man øver, jo bedre blir man. Vi har gjort dette mange ganger. Når man har vært med på mange startups, har man en idè om hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Vi er med fra oppstarten i selskapene, og bruker mye tid testing av hypoteser, snakke med kunder og ikke minst sette sammen team før vi bruker de store pengene på oppskalering, påpeker han.
I tillegg til å få med seg eksterne investorer i de enkelte selskapene, vil de også sitte med eierposter i selskapene de bygger opp.
- I den nåværende porteføljen har vi både mindre og større eierposter. Vi har som målsetning å sitte med en eierpost på mellom 33 og 50 prosent i de enkelte selskapene, sier han.
Vil bygge framtidas industriselskaper
De er opptatt av å få med riktige coinvestorer og eiere i alle selskapene de utvikle, og det er framtidas industriselskaper de ønsker å bygge.
- Det er industribygging vi er opptatt av. Vi sier også at vi skal bygge «meningsfulle og kjedelige selskaper», med det mener vi at vi skal bygge selskap som har en hensikt: De skal løse problemer bedre enn andre og dermed tilføre verdi; uten dette har de ingen forretningsverdi. Det er seriøse selskaper vi ønsker å bygge, og det er også viktig at det er selskaper som ansatte opplever det som lystbetont og meningsfullt å jobbe i.
De tror ikke at de virkelig gode ideene er å finne på scenene i såkalt pitchekonkurranser i venturecuper etc.
- De gode ideene finner vi på industrigulvene og i forskningslaboratoriene. Derfor jobber vi aktivt ute i markedene, samarbeider med større etablerte industriaktører og forskningsinstitusjoner, samt bygger en ”portefølje” av talenter som kan gå inn i de ulike selskapene. Vi vil ta det beste av nye digitale forretningsmodeller og- kultur og kombinere det med kunnskapen man har i tradisjonell industri, for å bygge fremtidens industribedrifter.
Mennesker og innovasjonskultur det viktigste
Skal man lykkes, handler det først og fremst om å skape god kultur og high-performing team.
- Teknologi er en ting, det gjør at ting endrer seg. Men markedsverdiene i selskapene ligger i immaterielle eiendeler og mennesker, ikke stål og bygninger. Hvordan man jobber med smarte folk, får fram gode ideer og bygger en god og innovativ kultur og organisasjon, er det som vil gi den største disrupsjonen det kommende tiåret. Da handler det om flate strukturer og ikke hierarki, og man kan ikke sitte skjult i et styrerom for å ta beslutninger. Som eier og ledere må man være tett på, og hele organiseringen av verdikjedene snus nå på hodet. Blant annet er åpenhet og deling viktig, slik at man skaper nettverkseffekter.
Vestlandet har godt utgangspunkt for å lykkes
At man må tenke fundamentalt annerledes rundt hvordan man skal konstruere business og butikkene på, er klart. Tvedt mener imidlertid at omstillingsevnen og gründerkulturen langs kysten av Norge gir vestlendinger et godt utgangspunkt for innovasjon.
- Vestlendinger er kreative, har det i seg og har forutsetninger for å bli vinnere. Det er også bra at det har vært krise i nordvest, det skaper omstilling, engasjement, knoppskyting og nyetableringer. I gode tider og under boomer glemmer man som kjent å innovere. Det har også skjedd ei konsolidering av bedrifter i de gode tidene, men gjennom nedgang vil det poppe opp flere nye initiativ, påpeker han.
Tvedt mener derfor alt bør ligge til rette for mange spennende innovasjoner i nordvest.
-Men en utfordring i Norge, er at mye av kapitalen er bundet opp i eiendommer og stål. Det mangler ikke på kapital, men man mangler mange nok gode verktøy til å kanalisere kapitalen inn i startups teknologiselskaper og tidligfase-selskaper.
Ansetter flere i disse dager
Så langt er det 65 ansatte i Norselab-gruppen, hvorav 61 er ansatte i datterselskapet Norse Digital AS som bidrar inn i alle prosjektene.
- Investeringsteamet utvides i disse dager med to nye partnere inn i tillegg til at vi søker etter to forretningsutviklere, sier Tvedt.
Porteføljeselskapet Documaster, som ble startet allerede i 2003, sitter i et spennende start-up miljø i sentrum av Ålesund.
Når man har vært med på mange startups, har man en idè om hva som fungerer og hva som ikke fungerer
Publisert: 20.02.2018 06:00
Sist oppdatert: 16.01.2022 22:03