Mener foreldre og skole maa paavirke jentene
GUTTEKLASSER: Anniken Karlsen er vant med at det er et fåtall kvinner som studerer på hennes fag ved NTNU, men sier det skjer endringer. 
Nytt

Mener foreldre og skole må påvirke jentene

NTNU-leder har stor tro på jenteprosjekt.

Marius Rosbach
09.02.2019
Anniken Karlsen leder i dag institutt for IKT og realfag ved NTNU Ålesund. Da hun tidligere underviste var det ofte rene gutteklasser, og situasjonen er ikke blitt stort bedre i dag. Hun mener foreldrene og skole må ta større ansvar for å motivere jentene til å velge utradisjonelt.
– Ja, kanskje er det særlig foreldre der ute som tenker for tradisjonelt og må begynne å tenke «utenfor boksen» hvis de får ei jente, sier Karlsen til NETT NO.

Inspirert av faren

Selv opplevde hun å ha en far som inspirerte henne til å gå egne veier.
Les også:
– Jeg hadde en fantastisk far som hadde tre døtre. Han sa alltid at: «Det guttene kan, det kan også jentene gjøre. Det er ikke noe problem». Han satte seg ned og lærte meg matte og andre ting. Det var helt naturlig, sier hun.
Karlsen sier hun sjelden, eller aldri har opplevd å bli diskriminert fordi hun har vært kvinne i et mannsmiljø.

Skjevfordeling i en årrekke

Torsdag inviterte NTNU for at de skulle ta utradisjonelle valg på høyere utdanning.
Karlsen har i en årrekke sett hvor skjev fordelingen er på hennes fag.
– Her i Ålesund har kjønnsforskjellen vært åpenbar i alle årene jeg har vært her. Ingeniørstudiene har overvekt av gutter og sykepleien har sterk overvekt av jenter forteller instituttlederen.

Tror på Ada-prosjekt

Invitasjonen til videregåendeelevene skjer blant annet via et tiltak kalt . Utgangspunktet er at andelen jenter på en del studier er for lav – og det samme viser seg naturlig nok i arbeidslivet.
– Da vi ble tilknyttet NTNU ble vi koblet på dette Ada-prosjektet, som studentene nå driver på egenhånd på en svært god måte.
Karlsen tror på å påvirke valgene de unge tar, ved å la studentene selv snakke til elevene om deres valg.
– Jeg ser en god utvikling i NTNU-systemet generelt, som følge av Ada og andre tiltak, med mange jenter som velger teknologi, sier Karlsen.
Via Ada-prosjektet blir det jobbet aktivt for at flere jenter skal starte og fullføre disse studiene. På blir det påpekt at det er uheldig at bare guttene skal påvirke hvilken retning teknologien skal ta. Samtidig skal morgendagens teknologi brukes av både kvinner og menn.

– Det viktige er ikke hva du har i trusa

Tidligere studentleder i Ålesund, Gjermund Kvernmo Langset snakket til elevene om kjønnsroller og toleranse.
– Vi ønsker å ha folk inn på studier der de «normalt sett» ikke hører hjemme. Det viktige er ikke hva du har i trusa, men hva du har mellom ørene, sa Langset.
Han fortalte om hvilke reaksjoner han fikk da han stilte opp i lang svart kjole for å ønske nye studenter velkomne for et par år siden.
– Jeg ble først møtt med fliring, men etterpå var mye av det byttet ut med tårer og slikt.
Seinest nå for få uker siden, opplevde han å bli takka av en tidligere medstudent for det han hadde gjort.
– Det er egentlig ganske trist at jeg får slike reaksjoner så lang tid etterpå, sa han og mente det tyder på at det fortsatt er en del å jobbe med.

Publisert: 09.02.2019 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:31