Ville bygge sykkel med jetmotor
UTGANGSPUNKTET: Innlegget til Marte Tyldum fra Rolls-Royce Marine viste hvordan veien til en jobb man liker, ofte kan gå via omveier. – Jeg vil fortelle at du kan komme dit du vil med litt forskjellige bakgrunner og at det ikke bare er en vei til målet. Det er helt greit å være usikker og ikke vite hva man vil – og ombestemme seg underveis, sier hun til NETT NO.
Nytt

Ville bygge sykkel med jetmotor

Marte endte opp med å jobbe med utslippskutt for skip. – En fantastisk spennende teknologi.

Marius Rosbach
07.02.2019

Jentene fra 1. klasse på Fagerlia videregående skole fikk torsdag inspirasjon til å velge utradisjonelt da NMK og . For få jenter velger å utdanne seg i retninger som ingeniør og andre realfag – og det vil arrangørene gjøre noe med.

Torsdag blir det også arrangert Næringslivsdag hvor bedrifter kommer for å møte studentene og mulige framtidige arbeidstakere.

Var lenge usikker
Marte Tyldum i Rolls-Royce Marine var blant dem som fortalte om sin vei ut i arbeidslivet.

– Jeg ville lage sykkel med jetmotor, fortalte hun om bakgrunnen for at hun første startet med produktutvikling og produksjon.

Men hun ville også bli lege og var lenge usikker. Etter ulike studier både på Svalbard og i Namibia, endte hun opp med en master i industriell økonomi og teknologiledelse.

– Det ble etter hvert klart for meg at jeg ville jobbe med båter.

– Fantastisk spennende
I dag jobber hun med å utvikle morgendagens skipsteknologi i Rolls-Royce Marine.

– Det er en fantastisk spennende teknologi og samtidig er det et race som det er utrolig morsomt å være med på, sa hun til elevene.

Blant de første tingene hun jobbet med var et system som fant ut at det var mulig å spare 15 prosent drivstoff for forsyningsskip.

– Vi var kun åtte personer på et team som jobbet med dette – og dette var bare ett system, påpekte hun – og skisserte mulighetene for utslippskutt i skipsindustrien.

– Blir lyttet til
Etter at hun skrev masteroppgave om investeringer i ulike båttyper med utgangspunkt i isforholdene - med 30 prosent lønn underveis – fant hun et traineeprogram som førte henne inn i det maritime.

Motivasjonen hennes for jobben er rett og slett å «gjøre verden litt bedre», som hun selv formulerte det.

– Det er utrolig mange rundt i verden som lytter til det vi her på bygget forteller om. Du kan ta heisen til toppen i et bygg i Singapore og kanskje føle deg litt alene. Men så opplever du at folk virkelig hører på hva du har å komme med. Det er ganske gøy å oppleve, fortalte 33-åringen.

Reis – og ha et liv utenom studier
Tyldum anbefalte gjerne elevene å reise vekk fra hjemstedet for å skaffe seg ulike erfaringer. Samtidig var den skiinteresserte kvinna klar på at de måtte ha et liv utenom jobb og studier.

– Da jeg flyttet til Ålesund og Sunnmøre oppdaget jeg fordelene med fleksitid.

Slik gikk det til at hun brukte hustrige høstperioder til å jobbe intensivt, slik at hun kunne bruke vinterdagene til å komme seg ut på tur.

– Folk skal ha det kjekt utenom arbeidet, og det hadde Rolls-Royce forståelse for, fortalte hun.

Eget gutteopplegg
Guttene hadde et eget opplegg hvor de fikk høre erfaringene fra menn som hadde valgt sykepleieryrket. Via praktiske øvelser i grupper, fikk de blant annet teste hvordan man måler blodtrykk, gir intravenøst og førstehjelp.

Det er fortsatt sterk dominans av ett kjønn på enkelte studier. For å motvirke dette har NTNU blant annet satt i gang et som skal inspirere kvinnelige studenter til å bryte med det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret.

Innen sykepleien er det nylig også satt i gang et opplegg kalt Ole-prosjektet, som skal få flere menn inn i det kvinnedominerte yrket.

Publisert: 07.02.2019 16:12

Sist oppdatert: 21.05.2021 14:05