Lakseskatt-kurs uten motstandere
Norske journalister inviteres til kurs om den omstridte grunnrenteskatten, som utelater sentrale problemstillinger.
ANALYSE
Målgruppen for kurset til Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Journalistlag er "Journalister, mellomledere og redaktører som har havbruk, slakterier og leverandørindustri i sitt dekningsområde.", ifølge invitasjonen.
Arrangør er pressens studiepermisjonsordning, et samarbeid mellom bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og fagforeningen Norsk Journalistlag.
Foredragsholderne er Karen Helene Ulltveit-Moe og Simen Sætre - som begge har støttet skatten.
Ulltveit-Moe ledet Solberg-regjeringens utvalg som utredet grunnrenteskatt på oppdrett, og tilhørte flertallet som ville innføre en slik skatt. En gledens dag for det norske samfunnet, sa hun til E24 da regjeringen Støre foreslo grunnrenteskatt fra neste år.
Sætre er forfatter og journalist. Sammen med Kjetil Østli har han gitt ut boka "Den nye fisken" - en bok som er vel verdt å lese. De har også skrevet et innlegg i Aftenposten om regjeringens forslag, "Fakkeltog for laksemilliardærer".
Hele invitasjonen til kurset kan du lese ved å klikke her
Invitasjonen bør være et tankekors for alle som er ansatt som kommunikasjonsansvarlige i bedrifter og næringsorganisasjoner. Det minste de og deres oppdragsgivere må klare å oppnå er at også deres perspektiv kommer frem i media.
Det interessante er ikke at Ulltveit-Moe og Sætre skal innlede. De kan sine ting og er blitt sentrale premissleverandører i debatten. Derfor er de relevante i et slikt kurs.
Les også
Men det er også interessant å se hva som ikke tas opp, i alle fall ifølge invitasjonen. Det som utelates er sentralt for å forstå både hvorfor det er et så høyt konfliktnivå om grunnrenteskatten, og hvem som berøres av forslaget.
Mer om det senere.
NETT NO har stilt arrangøren to spørsmål: Om begrunnelsen for valg av foredragsholdere? Og om det eventuelt er spørsmål knyttet til regjeringen sitt forslag om å innføre grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen kurset ikke tar opp - og eventuelt hvilke spørsmål?
Ved å klikke på Les mer under kan du lese uttalelsen som ble sendt som svar.
Uttalelse fra Pressens studiepermisjonsordning
"Kurs for journalister om lakseskatt er bra for alle
Stup-ordningen og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) arrangerer nå i desember et digitalt kurs om den nye lakseskatten for norske journalister. Hensikten med kurset er å belyse den foreslåtte ordningen, slik at flere journalister er rustet til å lage egen journalistikk rundt forslaget om grunnrenteskatt og en viktig næring.
Kurset går over fire timer og to innledere er invitert til å presentere sitt arbeid. Den første er økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo. Hun er en av landets fremste skatteeksperter og ble av regjeringen Solberg utpekt til å lede NOU-utvalget som skulle utrede beskatning av havbruk. Dette NOU-utvalget bestod av både faglig ekspertise og partsrepresentanter.
Den andre er journalist og forfatter Simen Sætre, som i flere år har jobbet undersøkende og publisert en rekke avdekkende saker om oppdrettsnæringen i tillegg til å forfatte boken «Den nye fisken» sammen med Kjetil Østli i 2021.
Til å misforstå
Vi ser at vi formulerte oss i den opprinnelige kursomtalen på en måte som var til å misforstå et par steder. Vi har rettet spørsmålet «Hvorfor er det lurt å skattlegge dem som bruker fellesskapets ressurser til næringsvirksomhet?» til «Hva ligger bak forslaget om å skattlegge dem som bruker fellesskapets ressurser til næringsvirksomhet?»
Behov for kritisk journalistikk
Oppdrettsnæringen er landets nest største eksportnæring med milliardinntekter som også har skapt mange arbeidsplasser langs kysten. Kritiske undersøkelser av denne næringen, eierinteressene og kapitalstrømmen er en soleklar oppgave for norske journalister. Da er det viktig å forstå skatteutredningen og effektene av den slik utvalget kom fram til.
Representanter fra oppdrettsnæringen har de siste dagene kritisert SUJO og Stup for ikke å ha innledere fra deres næring på kurset. Men dette tilbudet fra SUJO og Stup er ikke et debattforum, men et kunnskapsforum.
Vår rett til selv å velge hvem som skal innlede i kurset, er selvsagt. Retten til å kritisere våre valg er like selvsagte. Målet denne gang er ikke å arrangere en debatt, og skape et forum for stemmer og motstemmer. Det er et kurs med sikte på å gjøre flere journalister i stand til å holde en av våre største næringer under kritisk oppsyn, og forstå bakgrunnen for et svært aktuelt tema rundt den nye grunnrenteskatten.
Kurset holdes 14. desember i år og avvikles digitalt. Det er åpent for journalister og redaktører i som er medlemmer i Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening eller er frilansere for MBL-bedrifter.
Det som ikke tas opp er for det første om økt skatt på oppdrettsnæringen gir en gevinst. Svaret på det vil trolig være avhengig av politisk ståsted, men også av hvor du bor. Det er ikke mange arbeidsplasser knyttet til oppdrettsnæringen i Oslo, men det er det for eksempel på Nordvestlandet. Grunnrenteskatten omfordeler overskuddet fra oppdrettsnæringen. Noen vinner, andre taper. Den geografiske konflikten er reell.
Det som heller ikke tas opp er regjeringens håndtering av forslaget. Hva er virkningen av at skatten skal innføres fra 1. januar 2023, men først vedtas etter forhandlinger i Stortinget på vårparten? Holder regjeringens beregninger av hvilke skatteinntekter/økt skattebelastning forslaget gir mål? Er det riktig å sammenligne utvinning av olje med å bruke fjordene til oppdrettsanlegg? Hvorfor skal satsen på grunnrenteskatten være akkurat 40 prosent?
Et kjennetegn på journalistikk er å få konflikter frem i lyset, og dermed bidra til en opplyst debatt.
Norge mangler ikke skatteadvokater og sjømatanalytikere. Hvorfor ikke også invitere en av dem inn som innledere i stedet for å fremstå som en kurssarrangør som velger bort sentrale perspektiv i striden om lakseskatten?
Publisert: 11.12.2022 05:00
Sist oppdatert: 08.01.2023 16:55