Advarer gruendere mot aa gaa i teknologifella
MISFORHOLD: Professor Nils Arne Bakke påpekte at det er et misforhold mellom hvor opptatt gründere er av teknologi, og hvor viktig det er for at selskapet blir levedyktig. 
Nytt

Advarer gründere mot å gå i teknologifella

Det er andre ting enn «genial» teknologi som gjør at selskaper lykkes, påpeker professor Nils Arne Bakke som ga råd til årets Næringsteft-deltakere.

Marius Rosbach
04.12.2019
De rundt 80 deltakerne i gründerarrangementet Næringsteft var onsdag samlet for å få inspirasjon og presentere seg for hverandre ved Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i Ålesund.
Blant innlederne var professor Nils Arne Bakke fra Høgskolen i Kristiania. Hans viktigste budskap var å advare deltakerne mot å gå i fella med å bli for opptatt av teknologi og for lite av forretningsmodell.
– Har du et for sterkt fokus på teknologi, så lykkes du svært sjelden, påpekte han.
Spissformulert så mener han at maksimalt ti prosent av innovasjonsverdier kan føres tilbake til teknologi, mens 90 prosent dreier seg om forretningsmodell og hvordan man bruker teknologien.

For opptatt av teknologi

Professor Bakke mener det er et problem at en stor overvekt av gründere samtidig er mest opptatt av nettopp teknologien.
– Om du skal bygge noe som er smart ved hjelp av teknologi, så finn noe som virker og allerede er stabilt – og tilfør minst mulig selv, var hans råd.
Professoren er med i styrene i en rekke selskap, blant annet gründerne i Bagid. Han fortalte at noe av det viktigste de har jobbet med i disse selskapene, er å finne ut hvordan man skal tjene penger.
– Nesten alle har hatt et for sterkt fokus på teknologi, men vi har klart å vri det over på forretningsmodellen. Noen av dem kan bli milliardselskap – mest sannsynlig ikke – men de har mulighet til å bli til hyggelige historier, fortalte han.

Les også:



Ny vri med rundt 80 deltakere

Sparebanken Møre som står bak Næringsteft-arrangementet, har lagt om opplegget fra tidligere år. Det betyr at alle de rundt 80 bedriftene som har meldt seg på, får blir med på opplæringsprogrammet som tidligere var forbeholdt kun ti av deltakerne.
Samlingen torsdag er den siste før deltakerne skal i ilden foran en jury i januar.
– Mange av deltakerne er enda i en tidlig fase og har kanskje ikke tenkt så mye på hvordan de kan skaffe flere folk, hvordan de skal finansiere – og ikke minst hvilke formelle ting de bør ha på plass. Det er blant temaene vi går gjennom i dag, forteller prosjektleder Linda Rafteseth Grimstad til NETT NO.
I løpet av onsdagen ble deltakerne presentert for hverandre. Etter de innledende foredragene, er det også workshop-er utover kvelden. Torsdag skal deltakerne begynne å jobbe med presentasjon og innleveringene til juryen som skal kåre en vinner på nyåret.

Les mer:


Seriegründerens råd:


Om du skal bygge noe som er smart ved hjelp av teknologi, så finn noe som virker og allerede er stabilt – og tilfør minst mulig selv

Publisert: 04.12.2019 14:07

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:46