Debatterte lokalt eierskap paa Naeringsdriv
ÅLESUND: Fra v: Joachim Høegh-Krohn, Argentum, Gunvor Ulstein, Ulstein Group, Helge Orten (H) og Torger Reve, professor. 
Nytt

Debatterte lokalt eierskap på Næringsdriv

-Er vi i ferd med å få et Sunnmøre med leiglendinger framfor med lokalt eierskap? 

Kristin Vidhammer
15.06.2018
- En region som ikke er i stand til å eie sine egne bedrifter, er en fattig region, innledet professor Torger Reve med i paneldebatten, der Gunvor Ulstein, Joachim Høegh-Krohn og Helge Orten deltok.
Reve mener det er forskjell på lokalt og utanlandsk eierskap av bedrifter.
- Utenlandsk eierskap har ofte en god rolle, jeg er ikke imot det. Jeg tror likevel at vi skal ha et litt kritisk forhold til utenlandsk eierskap, sa Reve.
Private equity har vært lite til stede her i regionen.
- Kanskje det er et uttrykk for at bedriftene klarer å omstille seg på egen kjøl. Privateide er ofte de mest omstillingsdyktige som finnes, sa Høegh-Krohn, adm. direktør i Argentum.

Tredjegenerasjonen

- Men vi vet at i familiebedrifter går det godt ei stund, før man kommer til den såkalte tredjegenerasjonen, der det gjerne går galt. Rune Stokke gjorde det riktig og solgte på rett tidspunkt - men han treffer jeg på Frogner og ikke på Sunnmøre, påpekte Reve.

Hvordan beholde lokalt eierskap?

Gunvor Ulstein understreket hvor viktig det er å bygge en sterk bo- og arbeidsmarkedsregion og slik klare å tiltrekke seg talenter framover. Hun påpekte også hvor viktig det er å ikke ha et skattesystem der norske eiere må betale mer enn utenlandske eiere.
- Vi trenger både lokale og utenlandske eiere. Jeg er ikke redd for utenlandsk eierskap, det er flott - da gjør vi noe riktig. Men blir det overvekt av utenlandske eiere, blir det et problem. Det som er typisk på Sunnmøre, er at vi aldri gir opp. Vi kunne nok solgt mange bedrifter når det har gått som det griner. Men jeg tror ikke det er penger alene som driver oss, men å utvikle et samfunn og en struktur som gjør at folk trives her og har det bra, sa Ulstein.

Må lære opp neste generasjon

Hun poengterte også hvor viktig det var å tjene penger for å klare å drive innovasjon.
- Det er viktig at neste generasjon skaffer seg kunnskap og tar tyngre studier fordi denne generasjonen må ha kunnskap som foreldregenerasjonen ikke hadde behov for. Dessuten må man være åpne for det nye og det som er annerledes. Skal vi klare å lykkes med vekst og innovasjon i framtida, må vi ha forskjellige typer kulturer og arbeidskraft på Sunnmøre for å tiltrekke oss de beste talentene.
Hun påpekte også hvor viktig det er å lære opp neste generasjon til å bygge opp virksomheter og ikke bare forvalte kapital.
- Penger har ikke sjel. Det er det som du bygger med penger, som har sjel. Dette må også neste generasjon forstå. De må vite hvordan verdiene og pengene har blitt bygget og at vi ikke kan sage av den greina som vi sitter på.

Vi hører alle til Ålesund

I framtida handler det i enda større grad om store regioner; som Oslo Bergen og Stavanger.
- Det nye næringslivet bobler i større byer og dette bare fortsetter. Kompetente eiere er svært viktig, men Norge er et lite land og har dermed færre attraktive prosjekter å investere i. Derfor må man ha gode rammebetingelser og utdanne neste generasjon, sa Høegh-Krohn.
- Derfor må vi bygge regionen. Vi kan ikke være opptatt av om vi er fra Ulsteinvik eller Hareid, vi er alle fra Ålesund. Det er byen vår og det er slik vi må bygge regionen, sa Gunvor Ulstein.

Formuesskatt og rammebetingelser

I likhet med Ulstein, utfordret Reve Helge Orten (H) på formuesskatten.
- Hvem skal ellers være til for næringslivet dersom Høyre ikke er det? Dere har et stort ansvar. Det er mest kinesiske eiere som kommer for tiden og det er fordi de kan legge mer penger på bordet. Norske eiere diskrimineres i dag, og da snakker jeg ikke bare om formuesskatten, sa Reve.
Helge Orten presiserte at de hadde redusert formuesskatten noe og at de ønsker å styrke betingelsene for privat eierskap og å redusere formuesskatten i større og raskere grad framover. Men han understreket også at det handler om mer enn dette.
- Den maritime klynga er bygd opp rundt lokalt eierskap, og vi ønsker å fortsette å styrke klynga. Derfor må det være en hel pakke for å lykkes; gunstige rammevilkår, gode utdanningsinstitusjoner, en kultur for innovasjon og omstilling, samt toleranse og attraktivitet for morgendagens ungdommer, understreket Orten.

Innovasjon slik at norske bedrifter kan vokse seg store

Torger Reve mente også at politikerne måtte legge inn mer krutt i forhold til rammebetingelser for nyskaping og innovasjon.
- Det går an å bruke skattesystemet og skattefordeler i forbindelse med nyetableringer. Vi har gjort noe på området, og det kan vi jobbe videre med mener jeg, sa Orten.
Joachim Høegh-Krohn påpekte hvor viktig det er å stimulere til at privat kapital kan komme inn i selskaper for å beholde eierskapet på Sunnmøre.
- Da handler det mye om å satse på forskning og utdanning og også få tredjegenerasjon til å forstå betydningen av å bygge virksomheter, som Gunvor Ulstein har vært inne på. Vi kan ikke drømme oss tilbake til gamle dager og der mye virksomhet er lagt ned på grunn av kinesisk billigproduksjon, sa han.
Reve påpekte at man nesten ikke ser store techbedrifter i Norge som fortsatt er norske.
- Vi må finne en metode for at bedriftene kan vokse og fortsatt være norske, sa Reve.

Kunne utviklet mye med 200 millioner kroner

- Vi har betalt over 200 millioner kroner i formueskatt siden 2000, og uten denne skatten kunne vi hjulpet ganske mange bedrifter i stedet, sa Gunvor Ulstein.
Hun påpekte at man må stole på at eiere faktisk ønsker å videreutvikle og skape et samfunn rundt seg.
- Se på Per Sævik, han er en stor inspirasjon for meg nå. Han skaper fortsatt verdier for det norske samfunnet, selv om han kunne gått av med pensjon for ti år siden. Det er ei dugnadsånd, og da må ikke politikerne legge dørstokken på tvers fordi de er redd for at noen skal kjøpe en bil som er større enn naboens dersom de slipper formuesskatt, sa hun.
Vi må finne en metode for at bedriftene kan vokse og fortsatt være norske

Publisert: 15.06.2018 13:50

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:23