Det er ikke noe tilbakegang i A Alesund sentrum
SENTRUMSREGNSKAP: Bypatrioten ved Trine Klemetsen arrangerer torsdag  konferansen «Bra By» ved Parken kulturhus i Ålesund. På scenen kommer en rekke foredragsholdere som skal dele sine tanker om byutvikling. Pål Bakke (t.v.) fra NHO Møre og Romsdal leder konferansen og dagen startet ved at Klemetsen og Oskar Skulstad la fram et sentrumsregnskap for byen.
Nytt

– Det er ikke noe tilbakegang i Ålesund sentrum

Ålesunds første sentrumsregnskap tar et oppgjør med flere myter om byen.

Marius Rosbach
07.03.2019

Torsdag arrangerer Bypatrioten den første Bra By-konferansen ved Parken kulturhus i Ålesund. Første post på programmet var framlegging av det aller første såkalte sentrumsregnskapet for byen.

I korte trekk viser det blant annet at byens befolkning blir yngre, tilbudene i sentrum blir flere og turistbesøket øker kraftig. Primus motor for konferansen, Trine Klemetsen, pekte på at noe av den største utfordringen har vært at man ikke har hatt konkrete tall som grunnlag for diskusjoner.

– En av de største mytene om Ålesund er at det er en død by, sa hun.

Flere aktører på gateplan
Tall i sentrumsregnskapet viser imidlertid at antall butikker, spisesteder, gallerier og andre aktører – har økt med 13 prosent siden 2015. I rene tall har antallet aktører på gateplan fra 277 til 313.

– Her ser vi en telling som tilbake til 2015, som viser at det er et stadig økende antall aktører på gateplan. Det er ikke noe tilbakegang, slo Klemetsen fast fra scenen.

nettnohalf

Antall butikker har holdt seg stabilt på knappe 160, mens utesteder og serveringsplasser øker mest fra 54 til 72, ifølge tall fram til september 2018. Også antallet gallerier har økt fra 12 til 16.

Samtidig blir det påpekt at lønnsomheten for sentrumsbedriftene varierer. I 2018 var det tre butikk-konkurser og fire konkurser i serveringsbransjen. Det er flere enn på mange år.

Byen blir «yngre»
Et annet slående trekk ved sentrumsregnskapet er at flere unge bor i sentrum i dag enn tidligere. Siden 2001 har befolkningen i Ålesund økt med drøyt 20 prosent – og det er blitt hele 36 prosent flere 20-åringer som bor i sentrum.

Varaordfører Tore Johan Øvstebø trakk fram hvor viktig det var at byen la til rette for at unge og barnefamilier kan bo i sentrum.

– Når jeg vil ha mine barn med sine kjære til å vurdere å flytte hjem igjen, er det helt uaktuelt å flytte til området der de vokste opp ved Vegsund. De vil bo nærme sentrum, for det er her det skjer, påpekte han.

Til sammen er det registrert 17.300 innbyggere vest for Nørvasundet. Det reelle tallet er imidlertid høyere, ettersom mange studenter ikke er registrert med bostedsadresse her.

Én million turister – ingen do
Sentrumsregnskapet viser samtidig at det kommer flere tilreisende til byen, både via cruisetrafikken, bobiler og på andre vis. Til sammen ble det registrert hele én million turister i Ålesund i fjor.

Siden 2007 har antallet cruiseturister som kommer til byen blitt femdoblet til 300.000 i fjor. Samtidig har antall overnattinger i byen de siste åtte årene økt med om lag 35 prosent. I fjor ble det registrert knappe 360.000 overnattinger i byen og det er nordmenn som står for den største økningen.

Trine Klemetsen hadde imidlertid et hjertesukk da hun kommenterte utviklingen: – Vi tar imot én million turister også har vi ikke do. Vi i Bypatrioten får en del meldinger i innboksen om at det skjer ting i busker og kratt. Det er ikke godt nok!

Kultursjef: – Har ikke hatt oversikt
Ålesund har tradisjonelt kommet dårlig ut sammenlignet med Molde, når det gjelder undersøkelser om kulturtilbudet. Men kultursjef Oskar Skulstad i Ålesund viste til at dette i første rekke hadde å gjøre med hva som ble regnet inn i slike rapporter.

Kartleggingen i sentrumsregnskapet viser imidlertid at ingen byer mellom Bergen og Trondheim har flere besøkende på kulturarrangementer.

Samtidig måtte Skulstad medgi at kommunen ikke har hatt noen fullgod oversikt over hva som skjer på kulturfronten i sitt arbeid.

– Slike tall er kjempeviktig og vi har ikke hatt en samla oversikt, sa han.

Største kollektivknutepunktet
Også når det gjelder antall som reiser kollektivt, er sentrumsregnskapet med på å slå i hjel en myte.

– Vi fant ut at Ålesund sentrum er det desidert største kollektivknutepunktet mellom Bergen og Trondheim. Hvorfor er det da slik at det er Moa som har denne statusen i fylket sine planer, spurte hun.

Ifølge tall i sentrumsregnskapet er det to millioner årlig som går på en buss eller båt i Ålesund sentrum. Antall busspassasjerer har økt betydelig siden 2014, mens antallet som reiser med hurtigbåt er noenlunde stabilt.

Vil ha nytt bibliotek, flere studenter og mer samarbeid
På spørsmål fra NHOs Pål Bakke, som ledet konferansen, fortalte Klemetsen at hun hadde flere konkrete håp for utviklinga i sentrum: Et mer tilgjengelig bibliotek og flere studenter til sentrum stod på toppen av ønskelista.

– Og om man skal utvikle et sentrum, må man på tvers av partiene bli enige om at «nå skal vi bygge byen». Samtidig tror jeg økt forståelse er viktig, sa hun.


En av de største mytene om Ålesund er at det er en død by

Publisert: 07.03.2019 11:59

Sist oppdatert: 10.06.2022 11:28