Dobbeltseier til A Alesund
NORGES BESTE: Lene Stenseth, Charlotte Thunes Hansen og Emma Lovise Sunde har utviklet en produksjon av børstemark, som skal blir proteinkilde i fiskefôr. Sammen med kollegaene Erik Andresen og Krister Krogsæter har de etablert AgriMare Bio (alle i svarte trøyer), som er kåret til Norges beste studentbedrift. Til venstre leder for Ungt Entrprenårskap, Grete Ingeborg Nykkelmo og NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Til høyre leder for Virke, Vibeke Hammer Madsen.
Nytt

Dobbeltseier til Ålesund

To studentbedrifter fra Ålesund til topps i NM for studentbedrifter.

12.06.2017
AgriMari Bio er kåret til Norges beste studentbedrift, med Pro Pelo på andreplass.
I fylkesmesterskapet for studentbedrifter i Møre og Romsdal i april fikk AgriMare Bio prisen for studentbedriften med størst internasjonalt potensiale. Den kåringen sikret dem rett til å delta i den norske finalen, og der har de nettopp mottatt prisen som Norges beste. Seieren betyr også at de går videre til Europopamesterskapet for studentbedrifter, som arrangeres i Helsinki senere i sommer.
Bak AgriMare Bio står Lene Stenseth, Emma Lovise Sunde og Charlotte Thunes Hansen, Erik Andresen og Krister Krogsæter. De har utviklet en oppdrettsproduksjon av børstemark som skal gi et høyere innhold av marint protein i fiskefôret.

NTNU Ålesund

AgriMare Bio er studentbedrift ved NTNU Ålesund.
Det er også bedriften som ble nummer to i konkurransen, Pro Pelo med produktet Meltwire.
Pro Pelo, med Gaute Hermannsen, Rebekka Fjørtoft Myklebust og Marte Alvestad Håskjold, har utviklet en metode for gjenvinning av produksjonavfall fra plastindustribedrifter.
Avfallet blir smeltet om til tråd som brukes i 3D-printere.

Lager AS

Straks Europamesterskapet for studentbedrifter er avviklet skal AgriMare Bio omdannes til et vanlig aksjeselskap, der i alle fall de tre kvinnene bak selskapet skal være med videre, sier Lene Stenseth.
De tre studerer biomarin innovasjon ved NTNU Ålesund og skal utvikle firmaet kombinerte med masterstudier, med børstemarkoppdrett som tema for masteroppgavene.

Pilotanlegg i år

AgriMare Bios børstemark skal blir råstoff for marin protein og olje - som i sin tur skal brukes i fôr til oppdrettsfisk.
Produksjonen skal foregå i innendørs anlegg og det videre utviklingsarbeidet går mellom annet ut på å finne de beste produksjonsmetodene og å få fortgang i reproduksjonssyklusen til børstemarken.
Tanken er å bruke slam fra fiskeoppdrett i anlegget. I dag er slammet er avfallsprodukt og et problem for oppdrettsnæring. Lykkes AgriMari Bio kan det bli en verdifull ressurs.
Målet er å ha et pilotanlegg i drift allerede i år, sier Charlotte Thunes Hansen. I første omgang er det snakk om et anlegg på NTNU i Ålesund, i neste omgang et større anlegg utenfor NTNU. Siden tilgangen på slam er god ved settefiskanlegg vurderer AgriMare Bio å etablere et anlegg i nærheten av et settefiskanlegg.

Vurderer as

Mens AgriMari Bio helt sikkert blir gjort om til et aksjselskap og ført videre, har ikke grunnleggeren av Pro Pelo tatt beslutingen ennå, men før generalfosamlingen nesten uke heller det i retning mot å fortsette.
- Vi har alle samme lyst til å driver videre, sier Gaute Hermansin i Pro Pelo.
I så fall må det investeres i maskiner og utstyr, og andreplassen i dag kan gi nyttig drahjelp, håper Hermansen.
- Det kan hende at dette gjør at vi får investorer, sier han.

Styrker Ålesund

Dobbeltseieren i dag styrker både Ålesund og Møre og Romsdal.
- Det er veldig viktig for fylket vårt. Det viser at det er masse gründeraktivitet og stort potensiale. Vi får markert oss sopm gründerfylket, som vi ønsker å være, sier Sissel Tegelsrud Kolstad, daglig leder i Ungt Entreprenørskap i Møre og Romsdal. Ungt Entreprenørskap er en organisasjon som jobber for å stimulere unge til å starte egne bedrifter.
Bjørn Magne Hatlø, som er programansvarlig ved studiet innovasjon og enterprenørskap ved NTNU Ålesund, sier dagens dobbelseier er blant annet er viktig for å markere Ålesund som studiested innad i NTNU.
- Det er veldig viktig for oss å kunne markere oss, og sette Sunnmøre på kartet når det gjelder innovasjon, sier Hatlø.

Publisert: 12.06.2017 11:18

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:11