Effee Induction robotsveis on stream Foto Andreas Winter Effee
KAN SPARE STORE SUMMER: En av ålesundselskapets spesialiteter er å reparere i stedet for å bytte ut - og helst mens anlegget fortsatt er i drift. Det kan spare kunden for store summer. Foto: Andreas Winter/Effee
Nytt

Effee er klare for neste steg

Vekstselskapet på vei ut i markedet etter vellykka milepæl i Equinor-samarbeid.

Marius Rosbach
30.10.2023

Etter flere år med utvikling har selskapet Effee Induction tatt avgjørende steg på vei mot kommersialisering av tjenestene sine.

Under Robotek-seminaret i Brattvåg før helga kunne Hans Jørgen Hjelle fortelle at de nylig reparerte en dieseltank på et produksjonsskip – mens skipet fortsatt var i drift.

Metoden kalles «on stream repair» og kan spare kundene deres for store summer.

– Det betyr at vi sveisereparerer dieseltanken uten at man må stenge ned og tømme tanken, med alt det fører med seg av kostnader og tidsbruk, sier han til NETT NO.

Partneren i utviklingsløpet er Equinor – som også er Ålesund-selskapet sin største kunde.

Hans Jørgen Hjelle Effeee Foto Marius Rosbach 11
ROBOTEK: Salgssjef Hans Jørgen Hjelle i Effee Induction fortalte om utviklinga i selskapet under Robotek-seminaret i Brattvåg torsdag. Foto: Marius Rosbach

Milepæl i Equinor-samarbeid
Operasjonen er bare ett av flere steg selskapet har tatt den siste tida. En annen milepæl var da et team fra Effee utførte en fjernstyrt test av en metode de har utviklet sammen med Shell og Gassco.

– Mens teamet satt i Oslo, utførte de arbeidet med å skanne, slipe og sveise på objektet som befant seg i Ålesund, forteller Hjelle.

NETT NO har tidligere fortalt om Effee som i løpet av kort tid er blitt ett av regionens mest spennende vekstselskaper. Det startet med varmebehandling, og etter hvert er de blitt eksperter på robotsveising ute i felt.

– Fin ordrebok for 2024
Konsernet består av flere selskap – men hovedvirksomheten skjer for øyeblikket i Effee Induction. Hjelle forteller at de nå er kommet til punktet hvor de er klare for kommersialisering.

– Vi er i ferd med å bringe ny teknologi ut i markedet og føler at vi har posisjonert oss godt i 2023. Så langt har vi også en fin ordrebok for 2024, sier Hjelle.

Han forteller at interessen for tjenestene er store. Om få dager får de 35-40 kunderepresentanter på besøk for å se nærmere på teknologien deres i Ålesund.

– Mye av poenget med metodene våre er å flytte jobber ut av «stansvinduet». Det gjelder både å reparere i stedet for å bytte ut, og å gjøre reparasjoner uten at virksomheten trenger å stoppe opp, forklarer han.

Effee induction robotsveising Andreas Winter Effee 22
ROBOTSVEIS: Å sveise ved hjelp av roboter ute i felt har blitt en spesialitet for Effee Induction. Foto: Andreas Winter/Effee

Har vokst til over 100 ansatte
Da NETT NO intervjuet gründer Eirik Belland i fjor, kunne han fortelle at de var vokst til 80-90 ansatte fordelt på flere selskap. At de var tre personer så seint som i 2021, illustrerer tempoet i veksten.

– Totalt sett begynner vi å nærme oss 110 ansatte. Rundt 55 av disse er involvert i «on stream repair»-prosjektet, forteller Hjelle.

Effee holder til på Norsk Maritimt Kompetansessenter (NMK) i lokalene som tidligere huset Kongsberg Maritime. Samtidig har de ansatte i arbeid både på Tjeldbergodden, Oslo og Stavanger – i tillegg til et indisk datterselskap.

Publisert: 30.10.2023 05:00

Sist oppdatert: 10.05.2024 10:19

Mer om