Fra tre til nærmere 100 på rekordtid
Vekstselskapet Effee landet nylig sin tredje emisjon på nær 50 millioner - og planlegger allerede den neste.
Effee Induction i Ålesund er på kort tid blitt ett av regionens mest spennende vekstselskaper. De er allerede multinasjonale og opplever stor etterspørsel blant annet på reparasjoner av metall i krevende omgivelser.
En vekst fra tre ansatte tidlig i 2021, til mellom 80 og 90 medarbeidere fordelt på flere selskap, sier litt om tempoet. Gründer Eirik Belland forteller at de stadig trenger nye folk og opplever at det til nå har gått bra å få tak på dem.
– Det er et krevende arbeid, men jeg tror mange synes det er faglig spennende og gir muligheter som gjør at de har lyst til å være med, forteller han til NETT NO.
Belland vil ikke framstå som freidig, men han slår fast at det foreløpig har gått bra å oppbemanne.
I dag er Effee-selskapene rundt 30 ansatte i Ålesund, om lag ti personer på Tjeldbergodden, fem-seks i Oslo og én i Stavanger. I tillegg har de to «satellitter» knyttet til Ålesund-kontoret - og rundt 40 ansatte i et indisk datterselskap.
– Det kommer nye til hele tida. Også vi er så heldige at vi har ansatt en del studenter og har et godt samarbeid med NTNU, legger han til.
I Ålesund har selskapet flyttet inn i romslige lokaler på Norsk Maritimt
Kompetansessenter (NMK) hvor Kongsberg Maritime tidligere holdt til.
Hentet nylig nær 50 millioner
Tilgang på kapital har vært avgjørende for å håndtere veksten. På
seinsommeren kunne selskapet registrere sin tredje større emisjon på nær
50 millioner kroner.
Blant de sentrale investorene er blant andre Sveinung Henden med familie og venner, og Leif Arne Langøy.
– De fleste ansatte er også aksjonærer og har vært med på investeringsrundene, legger Belland til.
Gründeren påpeker at støtte fra Innovasjon Norge har vært avgjørende for å komme seg gjennom krevende utviklingsløp
– Det er kjekt at vi har lykkes så godt i en litt «trå» tid. Planen er å gjennomføre en ny emisjon til neste år. Vi må ikke nødvendigvis gjøre det, men ser på det som strategisk interessant å ta det neste steget, forklarer han.
Denne uka var Belland invitert til NMK for å fortelle årets deltakere i Næringsteft om gründerreisen. Da fikk han samtidig et par tips på veien fra instituttleder Hans Petter Hildre på NTNU.
– Dere er i en unik posisjon. Nå må dere tenke på hvordan dere skal skalere, uten å måtte øke med én million kroner per nye ansatt, sier Hildre.
Vekst i omsetningen, uten en tilsvarende økning av staben, er nøkkelen, mener han.
– Det tror jeg du har helt rett i, og det er en spennende prosess å diskutere priser og kontraktsmodeller, svarer Effee-gründeren.
– 99 prosent av alle selskap får ikke til vekst. Det er problemet, påpeker Hildre til NETT NO.
Sikter mot 40 milioner i omsetning
Eirik Belland og de andre i Effee Induction har for tida mer enn nok å
gjøre med ulike forespørsler. Flere pilotprosjekt med Equinor er
allerede et tilbakelagt stadium og oppdrag for oljegiganten fyller for
tida opp store deler av ordreboka.
Omsetninga i Effee Induction kom opp i mer enn 20 millioner kroner i fjor – og resultat før skatt på drøyt to millioner. Omsetningen i vil trolig nå 40 millioner kroner i år, ifølge Belland.
– Det siste året har det nesten vært slik at vi har vært redde for å få nye kunde, fordi vi har hatt så mye å gjøre, forklarer Belland.
Reparerer istedenfor å skifte ut
Vedlikehold og reparasjoner som kan gjøres «on site» er stikkord for
hvorfor tjenestene til Effee er etterspurt. Alternativet er gjerne
lengre driftsstanser av store installasjoner og utskifting av utstyr –
gjerne til et tresifret millionbeløp.
– Det dreier seg i hovedsak om å reparere utstyr i stedet for å skifte ut. Det er egentlig det ting går i hele tida, forteller han til NETT NO.
– Det er en dreiing i markedet nå som både er viktig i et miljøperspektektiv, og et langsiktig kostnadsperspektiv, legger han til.
Blant annet er de nå i et DNV-program for å legge til rette for økt bruk av ny additiv - eller 3-print- teknologi for reparasjoner. Målet er å utvikle nye standarder på området.
Det dreier seg i hovedsak om å reparere utstyr i stedet for å skifte ut
Det startet med varmebehandling, og etter hvert er Effee blitt eksperter på robotsveising med induksjonsvarme.
– Om du har en rustsskade, så blir materialet på et eller annet tidspunkt ikke sterkt nok lengre. Da kan det bygges opp med nytt metall ved hjelp av robotsveising. Og av og til må det varmebehandles for få riktige egenskaper, forteller han om hva det konkrete arbeidet går ut på.
Når Effee sin metode kan gi «nytt liv» til utstyret i løpet av langt kortere tid, forstår man dimensjonene. Belland er ikke i tvil om at markedet er enormt.
Bakgrunnen for at teknologiselskapet ble startet av Eirik Belland i 2016, var egentlig en rekke tilfeldigheter. Først mister han jobben i National Oilwell, deretter blir han med på et møte sammen med blant andre Stein Oshaug, som han hadde jobbet for tidligere.
Få dager etterpå var selskapet stiftet. Derfra var det hard jobbing til de startet opp «for alvor» i fjor. Da var de blitt invitert inn i Equinor-prosjektet med Geir Morten Vikan i spissen. Så tok det av.
Belland forteller at de nå jobber med flere muligheter for å utnytte teknologien de sitter på. En metode for metallstøp, der det er mulig å bruke langt mindre støp enn vanlig, er bare én av flere virksomheter de jobber med å utvikle.
– Det er krevende å bygge alt fra bunnen og samtidig ha som mål å være best i verden, sier han.
Belland er likevel ikke i tvil om at det er verdt jobben. Å trives med det man gjør, var også ett av tipsene hans til årets Næringsteft-gründere.
– Du må både lage noe folk trenger - og noe som du synes er gøy å jobbe med, rådet han.
E16/S2 Podium: Kva skjer med det sunnmørske eigarskapet?
Les også
Søknadsfristen for det nye programmet til ÅKP går ut tysdag.
Investormiljøet har blomstra, men ÅKP-rådgjevar saknar dei som vil investere tøffare i vekst.
Publisert: 12.11.2022 05:00
Sist oppdatert: 10.05.2024 12:19