Verste halvaar noen gang for Bunker Oil sjefen
KJEMPEVEKST: Både inntekter og resultat vokser kraftig for drivstoffkjeden fra Ålesund. Det feirer gründer Jan Magnus Kleven med et kjempeutbytte. Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Eksplosiv omsetningsvekst Bunker Oil

Omsetningen økte med 4,5 milliarder - som ga solid hopp for både resultat og utbytte.

Linn Antonie Vårdal Solheim
24.07.2023

Bensinstasjonkjeden økte omsetningen med nær 70 prosent fra 2021 til 2022, noe som innebærer at inntektene økte med 4,5 milliarder kroner.

- Dette skyldes i hovedsak økte oljepriser, men også noe økt aktivitet innen marine og landsalg, skriver Bunker Oil i årsmeldingen.

Utbyttefest
Selv om kostnadene har økt i takt med inntektene, var 2022 et svært godt år for selskapet med hovedsete i sunnmørshovedstaden, og resultat før skatt økte med 71 prosent.

Bunker Oil eies av selskapet Robust1. Det er Kleven-familien, med grunder og majoritetseier Jan Magnus Kleven i spissen, som står bak selskapet.

I 2022 ble det hentet ut 80 millioner i utbytte fra drivstoffselskapet, en dobling fra 2021.

Tall i millioner kroner
Bunker Oil AS
2022 2021
Driftsinntekter 10 906,9 6 431,2
Driftsresultat 226,2 129,4
Resultat før skatt 224,6 130,8

Frykter drivstoffmangel
- Utviklingen i olje- og valutamarkedet påvirker marginsituasjonen i både marine- og bensinstasjonmarkedet. Underinvestering i petroleum og raffineringssektoren kombinert med Ukraina krigen kan resultere i mangel på produkt og fortsatt høye priser, skriver Bunker Oil-styret i årsberetningen.

Verdien av varelageret økte med nesten 70 prosent fra 2021 fram til utgangen av 2022, fra 285,6 til 484 millioner.

- Det blir viktig å ha fokus på innkjøp, lager, kundefordringer og valutaeksponeringer, skriver de videre.

Usikre rammevilkår skaper utfordringer
En rekke medier har den siste tiden omtalt endringen i sammensetningen av bensinen vi som forbrukere får i pumpa når vi fyller drivstoff. Økningen i andel biodrivstoff, fra fem til ti prosent, har blitt kritisert av mange.

Bunker Oil legger ikke skjul på at påleggene og kravene som kommer fra myndighetene skaper utfordringer for bedriften.

- Økning av avgifter, samt pålegg om mer innblanding av biodrivstoff, gir usikre og vanskelige rammevilkår i bransjen, og vil gi selskapet utfordringer i tiden framover. Det er forventet en stagnasjon eller nedgang i marinemarkedet fremover, på bakgrunn av avgiftsregimet i Norge og usikkerheten som følger, skriver de i årsregnskapet.

Satser på biodrivstoff
Selskapet ble stiftet i Ålesund i 1992, og siden den gang har de kapret en stadig større andel av drivstoffmarkedet i Norge. Nå ser de til andre markeder for å fortsette den eventyrlige veksten.

- Når det gjelder bensinstasjonsmarkedet så forventes nedgangen å fortsette. Derimot er selskapet en voksende leverandør av både mineraloljer og rent biodrifstoff til industrikunder. Biodrivstoff til landindustri vil også være et satsningsområde framover, står det i selskapets årsmelding.

Totalkapitalen i selskapet, altså summen av alle eiendelene selskapet sitter på, vokser fra 1,4 mrd til 1,8 mrd i løpet av 2022.

Publisert: 24.07.2023 11:01

Sist oppdatert: 24.07.2023 10:57

Mer om