Elbil foto norsk elbilforening
ELBIL: I sommer blir det rekordmange elbiler på veiene, og ladenettverket får testet seg. Illustrasjonsfoto: Norsk Elbilforening
Nytt

- Det blir en stresstest av ladenettverket

Salget av nye elbiler går bratt oppover, og rekordmange skal på bilferie med elbil.

05.07.2021

Med rekordsalg av elbiler så langt i år, og en så stor andel av elbilistene som regner med å ta med seg bilen på ferie, blir det mange ferske elbilister som skal teste ut det norske ladenettverket for første gang i sommer.

- Det vil bli en stresstest av ladenettverket her når turistene som strømmer til fylket vårt også trenger strøm til bilene sine, sier Rolf M. Ness, leder i Møre og Romsdal elbilforening, i en pressemelding.

Tar elbilen på ferie
Helt ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser elbilrekord i nybilsalget når vi summerer opp første halvår i 2021. Samtidig forteller 6 av 10 av landets elbilister at de planlegger elbilferie i sommer, ifølge Elbilisten 2021, en helt ny undersøkelse med svar fra over 15 000 norske elbilister.

Møre og Romsdal elbilforening jobber for at både myndigheter og næringsliv skal bygge ut et skikkelig ladenettverk både langs veien og ved reisens mange naturlige stoppesteder. Kommuner og fylket bør legge til rette for en fortsatt god utbygging av hurtig- og lynladere, og reiselivsnæringen bør sørge for et godt ladetilbud der ferierende gjester oppholder seg og overnatter.

- Det er et kjempepluss for elbilister på ferie å overnatte der man kan starte en ny dag i fulladet bil, eller å få ladet bilen mens man nyter de lokale attraksjonene. Ladetilbud på slike steder avlaster også køene ved hurtigladerne betydelig, sier Ness.

Gode råd
Han har følgende råd til de nye elbilistene som enten skal inn eller ut av fylket på ferie.

  • Registrer gjerne Elbilforeningens ladebrikke på de aktuelle ladeoperatørene på forhånd, sånn at det blir minst mulig stress når du kommer til hurtigladeren.
  • Planlegg ruta godt, bruk gjerne ElbilAppen for å velge ut ladestoppene. Der får du forslag til ladestasjoner basert på rekkevidden til elbilen du kjører.
  • Sjekk om det er ladetilbud der du skal overnatte så du reduserer bruken av hurtigladere.
  • Når du hurtiglader, kan det være lurt å stoppe ladingen når du passerer 80 prosent, og gjerne tidligere dersom du ikke trenger rekkevidden. Det reduserer ladekøen, er bra for lommeboka og også for batteriet.


Elbilsalg

Første halvår 2020

Første halvår 2021

Endring (prosentpoeng)

Norge

48,1 %

57,3 %

9,2

Møre og Romsdal

39,3 %

50,4 %

11,2


Over halvparten er elbiler
Samtidig viser nye statistikker en kraftig vekst i elbilsalget i første halvår 2021. Over halvparten av nye biler i Møre og Romsdal var elbiler i første halvår, en økning på 11,2 prosent fra samme tid i fjor.

Rolf M. Ness sier at det merkes at det er mange av siste årets nyeste modeller som dominerer salget. Dette er biler med lenger rekkevidde, større plass og mer trekkraft. Dette gjør det mulig for flere å klare seg kun med elbil i hverdagen, uansett hvor man bor i landet.

Publisert: 05.07.2021 08:15

Sist oppdatert: 05.07.2021 10:50

Mer om