Ava Ocean montasje kråkeboller Dagny Elise Anastassiou foto Clément BRUN Wild Lab Projects Ava Ocean
KRÅKEBOLLER: Bærekraftsansvarlig i Ava Ocean, Dagny-Elise Anastassiou, forteller at det mangler fangstsystem for kråkeboller i dag. Foto: Ava Ocean/Clément Brun Wild Lab Projects
Nytt

Får storpott til kråkebollesatsing

Ava Ocean skal lede arbeid som er tildelt nær 50 millioner kroner.

Marius Rosbach
18.12.2023

Ava Ocean og partnerne i et prosjekt som satser på kråkeboller, er tildelt 47 millioner kroner fra Grønn Plattform.

Målet er å en bærekraftig verdikjede for kråkeboller og revitalisere tareskog langs norskekysten, heter det i en pressemelding.

Flere samarbeidspartnere
Rederiet samarbeider med Wild Lab Projects, NIBIO, NIVA, Akvaplan Niva, Hofseth Biocare og Wandering Owl i prosjektet som strekker seg over tre år.

Bærekraftsansvarlig i Ava Ocean, Dagny-Elise Anastassiou, forteller at selskapet vil vise at deres teknologi kan bidra til å restaurere tareskog gjennom effektiv fjerning av store mengder kråkeboller.

Samtidig vil de utforske nye bruksområder og potensielle produkter av disse kråkebollene, som ofte ikke egner seg som menneskeføde.

Dgl Øystein Tvedt i Ava Ocean på produksjonslinja i Arctic Pearl foto Ava Ocean
SKJELLSANKING: Ava Ocean-sjef Øystein Tvedt ved produksjonslinja om bord Arctic Pearl, som sanker skjell fra havbunnen. Foto: Ava Ocean

– Mangler fangstsystemer
Ava Ocean har utviklet en teknologi for skånsom høsting av skjell. Nå vil de videreutvikle denne til bruk på flere områder.

– Det mangler fangstsystemer som er effektive og skånsomme. Utfordringen er at det finnes millioner av disse kråkebollene, og man må høste nesten alle – til og med de veldig små – for å kunne gi tareskogen den grobunnen den trenger for å komme tilbake, uttaler Anastassiou i meldinga.

En annen utfordring har vært at det per dags dato finnes få produkter med kommersiell verdi som disse kråkebollene kan brukes til.

Totalt ni prosjekter har i årets utlysning fra Grønn Plattform fått til sammen 573 millioner kroner for prosjekter som skal generere grønn omstilling. Satsingen finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet, og deles ut av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva i fellesskap.

Saka blir oppdatert

Publisert: 18.12.2023 08:42

Sist oppdatert: 18.12.2023 09:19

Mer om