Dgl Øystein Tvedt i Ava Ocean på produksjonslinja i Arctic Pearl foto Ava Ocean
10 TONN: 10 tonn haneskjell på første tur er nok til å gjennomføre prøveproduksjon ombord i Ava Oceans hanskjellfiske-fartøy Arctic Pearl. Daglig leder Øystein Tvedt (bildet) i Ava Ocean var selv med på første tokt. Foto: Ava Ocean
Nytt

Fisket mer enn de kunne ta unna

Fabrikken ombord på Arctic Pearl må få større kapasitet.

31.12.2022

Arctic Pearl er offshorfartøyet som er ombygget for å fiske haneskjell i Barenshavet for Ålesund-selskapet Ava Ocean.

I julen hadde selskapet sin første tur, og fisket i alt 10 tonn haneskjell. Den første fangsten ble tatt 23. desember.

- Det var en euforisk stemning ombord da vi natt til lillejulaften fikk om bord den første kurven med haneskjell. I dårlig vær virket fangstmetoden på første forsøk og plukker skjell i tusentalls, berøringsfritt og med minimal bifangst, sier daglig leder Øystein Tvedt i en pressemelding.

Ava Ocean har utviklet en metode som plukker skjell i stedet for å bruke trål. Det er mer skånsomt for miljøet og en av grunnene til at Ava Ocean har fått tillatelse til haneskjellfiske, etter at dette fisket har vært stengt i flere år.

Tredje dag i fisket kom Arctic Pearl over så store bestandar av skjel at produksjonsanlegget ombord ikkje greidde å ta unna fangsten. Det betyr at fabrikken ombord må endres.

- Vi oppdaget at slik produksjonslinjene er satt opp nå er ikke fabrikken i stand til å holde tritt med effektiviteten til høsteredskapet, og vi skal gjøre noen utbedringer når vi kommer til land før vi fortsetter fisket, sier Tvedt.

Publisert: 31.12.2022 14:29

Sist oppdatert: 31.12.2022 14:48