Femte traaleren fra Vard til Leroey Havfisk
VARD: Hekktråleren Kongsfjord har en frysekapasitet på over 80 tonn i døgnet, og har tanker for inntak av levende fisk.
Nytt

Femte tråleren fra Vard til Lerøy Havfisk

Hekktråleren Kongsfjord er klar for dåp i Båtsfjord 15. februar etter å ha blitt overlevert fra Vard Søviknes.

14.05.2020
Den 80 meter lange tråleren er den femte i rekken fra Vard til Lerøy Havfisk.
Om bord er det installert en avansert fiskefabrikk med to separate lasterom for kjøling og frysing av fisk om bord, og tråleren har en frysekapasitet på over 80 tonn pr. døgn.

Tanker for hode og innmat

Fartøyet har også en nyutviklet løsning for fangsthåndtering, med tanker for inntak av levende fisk, som ivaretar fiskens velferd frem til prosessering, og gir høy kvalitet på fisken.
Hode og innmat blir lagret i ensilasjetanker og levert på land, for å sikre at all biomasse av fangsten blir utnyttet.
I en pressemelding fra Vard blir det vist til at kontrakten for bygging av det nye fartøyet ble inngått i april 2018. Fartøyet er designet av Vard Design i Ålesund, i tett samarbeid med Lerøy Havfisk.

Romania-skrog

Fartøyets skrog er bygget ved Vard Braila i Romania. Skroget kom til Vard Søviknes i juli 2019, og etter utrustning, testing og ferdigstilling er nå hekktråleren overlevert til Lerøy Havfisk sitt datterselskap Finnmark Havfiske.
Det nye fartøyet er av Vard 8 02 design, og er basert på Lerøy Havfisk sin hekktråler Nordtind, som ble levert fra Vard i januar 2018. Kongsfjord har en lengde på 80 meter og en bredde på 17 meter.
Vard opplyser at fartøyet har et avansert skrogdesign, som gir effektiv drift både under tråling og transitt. Med et høyt fokus på god fangsthåndtering, sikkerhet for mannskap og bærekraftig operasjon, er også dette fartøyet utrustet med ny og effektiv teknologi for å utføre havfiske mest mulig miljøvennlig.

Isforsterket skrog

Kongsfjord har et isforsterket skrog med skrogform som er ytterlig optimalisert for redusert drivstofforbruk i både seiling og tråling, skriver Vard.
Hekktråleren er utstyrt med Vard Electro sin SeaQ Micro Grid løsning, som muliggjør variabelt turtall på hovedmotor samtidig som akselgeneratoren gir en stabil spenning og frekvens til fartøyets elektriske systemer. Omformere til de elektriske vinsjene er direkte tilkoblet SeaQ Micro Grid som gir høyere effektivitet. I tillegg har fartøyet et integrert energilagringssystem, og har muligheter for både batteridrift, diesel-mekanisk og diesel-elektrisk fremdrift.
Vard opplyser at fartøyets hybride fremdriftssystem, sammen med Vards’s SeaQ Power Management System og en løsning for eksosrensing sikrer lave utslipp av CO2, NOx og støy. Systemet brukes i alle operasjoner og medfører redusert forbruk både under tråling, i transitt og under lossing i havn. Utover dette har tråleren frekvensstyring av alle store komponenter, energieffektive Ledlys og elektriske vinsjer med regenerering av energi tilknyttet batteribanken og Vard’s SeaQ Power Management System.
Kongsfjord har en SeaQ Bridge om bord. Den består av et bredt utvalg av navigasjons-, kommunikasjons- og automasjonsutstyr, der alt kan kontrolleres og styres fra stolen på broen. Broløsningen er fleksibel, intuitiv og enkel å operere, og skipperen kan selv velge hvilket oppsett en ønsker til enhver tid, skriver Vard i pressemeldingen.
Vard har tidligere utviklet og levert fire fartøy til Lerøy Havfisk. Gadus Poseidon, Gadus Njord og Gadus Neptun ble levert i 2013 og 2014, og Nordtind som ble døpt og overlevert i januar 2018.

Publisert: 14.05.2020 10:33

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:51