Fire aars arbeid bak avansert prognoseverktoey
KVERNER TALL: Prognosemodeller som blant annet brukes til passasjerberegning for jernbaneselskaper er grunnlaget også for analyseverktøy for oppdrettsnæringen. Magne Aldrin og hans kollegaer i Norsk Regnesentral har arbeidet med modellutviklingen i fire år. I dag snakket han om muligheten prognoseverktøyet gir på Patogens årskonferanse, Pathos Forum.
Nytt

Fire års arbeid bak avansert prognoseverktøy

Uten den store regnekapasiteten i moderne datamaskiner kunne Patogen ikke klart å gjennomføre sine avanserte helseanalyser for oppdrettbransjen. Fire års arbeid ligger bak.

01.06.2018
Patogen har nettopp lansert et nytt analyseverktøy for oppdrettsnæringen, Patogen Life.
Blant annet kan oppdretterne som en del av dette systemet få beregnet virkningen av lusebehandlingen, utviklingen i lakselusens mostandsdyktighet mot tiltakene for å bli kvitt den og hvordan lusetilstanden i eget anlegg er sammen med tilstanden i andre anlegg i nærheten.
Analyseverktøyet innholder også en modell for å beregne utviklignen av virussykdommen PD. Systemet er bygget for å kunne suppleres med modeller for flere beregninger etterhvert.

Tar en dag

Når en oppdretter ha lagt inn alle sine lusedata fra ett anlegg første tar det en hel dag for datasystemet å gjøre analysen og beregne hvordan lusetilstanden i anlegget vil utvikle seg, sier Vidar Aspehaug i Patogen.
Hva om selskapet måttet gjøre dette analysarbeidet manuelt?
- Det hadde ikke vært mulig å å gjøre det, sier Aspehaug.
Manuelt ville jobben vært mye mer tidkrevende og i beste fall også gitt et mye mindre presist resultat.

Sparer på tidligere tiltak

For oppdrettsnæringen er poenget med analyseverktøyene å kunne forutse hva som skjer, blant annet når det gjelder luse- og sykdomsutvikling, og dermed kunne sette inn tiltak tidlig for å kunne hindre kostbare problemer senere.
Tidligere anslag og anslag som ble presentert på Patogens årlige fiskehelseseminar i Ålesund i dag og i går viser at lakselus og ulike virussykdommer koster oppdrettsnæringen åtte-ni milliarder kroner årlig, i form av tapte inntekter og direkte utgifter.

Fire års utvikling

Forskingsinstituttet Norsk Regnesentral har samarbeidet med Patogen for å utvikle modellen for beregning av lakselusutviklingen.
To personer i Norsk Regnesentral har arbeidet sammen med Patogen siden i fjor sommer.
Utvklingen av prognosemodellen, som hele modellen bygger på , startet allerede for fire år siden, sier sjefsforsker Magne Aldrin i Norsk Regnesentral.
Inn i modellen legges en rekke faktorer, som vær, temperatur, strømforhold, lusetellinger, plassering av anlegg, kunnskap om lusens livssyklus. Mesteparten av dataene samles inn automatisk.


Publisert: 01.06.2018 11:07

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:22