Flere angrepet ved hjemmekontor
HACKING: 60 prosent av nordmenn bruker samme passord flere steder. Under koronaepidemien med mye bruk av hjemmekontor var det økning av identitetstyverier.
Nytt

Flere angrepet ved hjemmekontor

60 prosent av nordmenn bruker samme passord flere steder, og mange ble forsøkt svindlet da kontoret ble flyttet hjem.

28.07.2020
I en fersk undersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet Frende Forsikring sier bare 30 prosent at de har ulike passord på for eksempel PC, e-post og sosiale medier.
Foruten slappe passordvaner kan mange ha åpnet døren for svindlere fra hjemmekontoret de siste månedene.
- Hjemmekontor betyr ofte lavere sikkerhet og da er det ekstra viktig med sikre og varierte passord. Svindlerne ler av passordvaner som dette, sier Kristian Kastet, sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring.

Flere sikkerhetshendelser

Mnemonic er en av de største IT-sikkerhetsleverandørene i Norge. Ifølge NorSIS (Norsk Senter for informasjonssikring, red merk) meldte de om en økning på mer enn 20 prosent i innrapporterte sikkerhetshendelser i april når de som kunne i stor grad jobbet hjemmefra.
60 prosent av oss bruker samme passord flere steder.
- Her er nordmenn naive, sier Kristian Kastet i en pressemelding.

Mange gir passordet til andre

I Frendeundersøkelsen kommer det fram at mer enn 1 av 4 har gitt passordet sitt til andre mennesker.
- Det er et skummelt høyt tall og må ta slutt med en gang, sier Kastet.
Han viser til at ved å gi andre tilgang til passord og kontoer øker sjansen for hacking, ID-tyveri og misbruk betraktelig. Hvis du har samme passord flere steder vil et passord på avveie åpne mange dører for kriminelle.
- Det du forbinder med internett utgjør bare en liten del. Det anslås at så mye som 96 prosent av nettet ikke er indeksert og kan ikke nås med vanlige søkemotorer.

Kriminelle bruker dypnettet

Dette kalles for dypnett, sier markedsansvarlig Tina Jerstad i cxLoyalty, et selskap som hjelper personer som har blitt rammet av ID-tyveri.
Det mørke nettet er en liten del av dypnettet.
- Det kan bare nås ved hjelp av spesifikke nettverk hvor informasjon er kryptert og brukerne kan kommunisere anonymt. Derfor blir dette et attraktivt sted for kriminelle miljøer som kjøper og selger innloggings-, kredittkort- og personopplysninger, sier Jerstad.
Enorme mengder data som brukes til å begå identitetstyveri og kjøre kampanjer med løsepengevirus bytter hender på det mørke nettet.

450 kroner for et personnummer

Tina Jerstad i selskapet cxLoyalty opplyser at i 2019 var gjennomsnittsprisen for et personnummer 67 dollar, eller snaut 450 kroner.
- For 53 dollar kunne du kjøpe en annens passopplysninger. Og for bare 40 dollar kunne kredittkortopplysningene til en intetanende person bli dine.
Tallene er hentet fra 4iq. Samme selskap rapporterer også at sikkerhetsbrudd var årsaken til at 4,2 milliarder opplysninger havnet på avveie i 2019.
- Det er en økning på mer enn 16 prosent fra året før. Det er ikke lenger et spørsmål om hvis, men når det vil skje. Både for virksomheter og privatpersoner, sier Jerstad.

Få bytter passord

Ifølge NorSIS er det bare 37 prosent av oss som har opprettet totrinnsverifisering. Dette er et ekstra sikkerhetsnett som kan brukes ved pålogging.
- Et annet godt triks er å opprette en digital postkasse. Det hindrer at tyvene kan få tak i sensitive opplysninger om deg. Små grep kan gjøre at tyven gir opp og går videre til neste offer, sier Tina Jerstad, i pressemeldingen.
Frendeundersøkelsen viser også at bare 31 prosent har byttet passord på e-post og sosiale medier det siste året.
- Mange ID-tyverier oppdages også først etter lang tid. Da er det krevende å skulle nøste opp i alt som har skjedd. Forebygg, så slipper du kanskje unna hele ryddejobben.
- Og hvis du blir hacket, sjekk med forsikringsselskapet ditt om du kan få hjelp til å rydde opp gjennom innboforsikringen din, sier Kristian Kastet i Frende Forsikring.

Les også:



Hjemmekontor betyr ofte lavere sikkerhet og da er det ekstra viktig med sikre og varierte passord

Publisert: 28.07.2020 08:51

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:00