Havila Kystruten Hjørundfjorden illustrasjon Havila Kystruten
PÅ ETTERSKUDD: Det første Havila Kystruten-skipet skal settes i trafikk 11 måneder etter den opprinnelige planen. Illustrasjon: Havila Kystruten
Nytt

Frykter for jobbene i Havila Kystruten

Permitterte ansatte er uroa for å miste jobben før skipene kommer i drift.

08.09.2021

380 ansatte ble med over fra Hurtigruten ASA etter at det ble klart at Havila Kystruten skulle seile fire av i alt 11 passasjer- og godsskip som trafikkere strekningen Bergen-Kirkenes.

Seilingene skulle begynne fra 1. januar i år, men den siste meldingen fra Havila Kystruten er at første skip først går 1. desember.

Grunnen er at byggingen av skipene er kraftig på etterskudd.

Etterlyser svar
Myndighetene har frafalt kravet om at Havila Kystruten skulle sette inn erstatningsskip, på grunn av smitteverntiltak mot koronaepidemien og liten trafikketterspørsel.

En del av dem som ble med over til Havila Kystruten har funnet andre midlertidige eller permanente jobber, blant annet i andre selskap i Havila-konsernet. Men en del er permitterte og frykter hva som vil skje når de forlenga permitteringsordingene går ut 1. oktober, skriver Fri Fagbevegelse.

SISTE: E24 skriver onsdag ettermiddag at regjeringen vil forlenge permitteringsordningene til 1. november

– Dersom Havila ikke har jobb å tilby oss når den midlertidige permitteringsordningen utløper, så vil vi bli oppsagt. Det er skuffende og uforståelig at Samferdselsdepartementet ga fritak om erstatningsskip. De har sviktet oss. Vi har forståelse for at situasjonen er krevende for Havila, men det er ikke rettferdig at det er vi ansatte som skal betale prisen, sier Regina Paulsen til Fri Fagbevegelse.

Henter tilbake
Administrerende direktør Bent Martini sier selskapet er i ferd med å hente tilbake folk. Når første skip seiler fra Bergen 1. desember vil det ha 125 ansatte ombord. Han er bekymret for hva som skjer når permitteringsordningen utløper, men sier rederiet ikke kan ha ansatte på full lønn uten å ha arbeid til dem.

Når første skip settes i drift vil oppbemanningen til skip nummer to være i gang. Med alle fire skipene i drift vil rederiet har 480-500 ansatte.

- Vi håper at permitteringsordningen kan forlenges noe, sier Martini til NETT NO.

Får svar fra Hareide
Stortingsrepresentant Sverre Myrli (Ap), som sitter i transportkomiteen, har sendt et skriftlig spørsmål til Hareide om saken.

– Vilkårene for fritaket er ikke er oppfylt, da er det som å forstå at Havila må stille med erstatningsskip. Det er dette jeg vil ha svar på nå, sier Myrli til Fri Fagbevegelsne.

Hareide skal svare i morgen, torsdag 9. september.

Publisert: 08.09.2021 16:00

Sist oppdatert: 08.09.2021 22:39

Mer om