Torstein heggstad Ålesund
ÅLESUND: Sparebanken Vest har store bærekraftambisjoner. Regiondirektør Torstein Heggstad lover bedre vilkår for de som satser på bærekraft. Foto: Kjetil Haanes
Nytt

Full fokus på bærekraft - men kom med advarsel

Sparebanken Vest satser nå på hele Møre og Romsdal. Regiondirektør Torstein Heggstad er litt urolig for overkontrahering i offshore vind.

06.10.2021

- Det som skjer, minner meg litt om offshoreboomen med overkontraheringer. Jeg håper aktørene klarer å moderere seg denne gangen.

Det sa Torstein Heggstad i Sparebanken Vest under et møte i Shippingklubben Ålesund tirsdag. I salen satt flere av aktørene bak nysatsingen Norwind Offshore, Ålesund-selskapet som nå satser stort på å bygge spesialskip for offshore vind på Vard.

Heggstad roste nysatsingen, men det er ikke bare Norwind Offshore som nå ser mot det raskt voksende markedet for havvind. En rekke andre aktører gjør det samme, inkludert Fosnavåg-baserte Rem Offshore.

Behov for mange nye skip
Heggstad advarte mot å gå i offshorefella der det ble bygget for mange båter på kort tid. Samtidig viste Heggstad til analyser fra Clarkson om at det allerede i 2023 ville være en underdekning på minst 30 offshore vindskip i Europa.

- For at vi skal være i nærheten av å nå klimamålene må det til massive investeringer i offshore vind. Her er det et utrolig spennende marked, men det er viktig at aktørene klarer å moderere seg.

Heggstad har selv bakgrunn fra offshore gjennom Volstad-rederiet i Ålesund, et rederi som til slutt solgte seg helt ut av offshore.

- Massiv satsing
Han har også bakgrunn fra Nordea og Sparebank 1 SMN, før han 29. april i år ble hyret inn for å bygge opp Sparebanken Vest på Sunnmøre.

Hittil har banken 3,5 milliarder i utlån i bedriftsmarkedet på Sunnmøre, men målet er åtte milliarder innen ti år.

Banken har nå elleve ansatte i lokalene på St. Olavs plass i Ålesund, men her skal det bli flere etter at banken med hovedkontor i Bergen har bestemt seg for å utvide satsingen til å gjelde hele Møre og Romsdal.

- Satsingen er massiv, både i antall ansatte og i antall lokasjoner, sa Heggstad.

Storsatsing på bærekraft
Han brukte mye av innlegget sitt i shippingklubben til å snakke om bærekraft.

- Vi som bank har som mål å være ledende på bærekraft. Hele vår portfølge skal ha samlet ha null CO2-utslipp innen 2040.

Vi kan ikke fylle låneboka vår med kunder som ikke tar inn over seg det bærekraftskiftet som kommer
Torstein Heggstad

Får bedre vilkår
Heggstad viste til at EU pusher kraftig på finanssektoren å dreie kapitalen over i grønn retning.

- Dette skiftet kommer nå inn over oss med full tyngde.

Han sa at dette i praksis viser igjen at banken åpner for lavere renter til selskap som kutter utslipp.

- Vi kan ikke fylle låneboka vår med kunder som ikke tar inn over seg det bærekraftskiftet som kommer.

Han viste til at banken nå kjører fulle klimarisiko-rapporteringer.

- Vi forventer også at kundene gjør dette.

Ser muligheter
Heggstad sa at det grønne skiftet gav utfordringer for Vestlandet ettersom Vestlandet står for 60 prosent av den nasjonale verdiskapningen i olje og gass.

- Men dette gir også muligheter, sa Heggstad som spesielt viste til at skiftet hadde ført til at det nå var ledig kompetanse fra olje og gass tilgjengelig for andre næringer.

- Blant annet må det massive investeringer til i vind og sol for å tilfredsstille verdens energietterspørsel samtidig som utslippene skal kraftig ned.

Publisert: 06.10.2021 16:02

Sist oppdatert: 07.10.2021 12:58

Mer om