Norwegian hydrogen visby gotland foto norwegian hydrogen 11
MER STØTTE: I Sverige kan Norwegian Hydrogen oppnå opptil 100 prosent dekning av utgiftene for å bygge en hydrogenfyllestasjon her på Gotland. Norske myndigheter dekker 40 prosent. Foto: Norwegian Hydrogen
Nytt

Får 20 millioner til hydrogenstasjon

Den første stasjonen til Norwegian Hydrogen bygges trolig i Sverige. Ber norske politikere lære av «søta bror».

Marius Rosbach
16.02.2023

Norwegian Hydrogen får 20 millioner i tilskudd for å bygge en fyllestasjon for hydrogen på den svenske øya Gotland, ifølge en pressemelding.

Pengene kommer fra et støtteprogram hos svenske myndigheter hvor det til sammen er gitt støtte til 13 nye fyllestasjoner for hydrogen.

- Stor og viktig milepæl
Når stasjonen i Visby åpner, vil den ha en kapasitet på minst 1500
kilo hydrogen daglig, som er nok til å fylle 30-40 lastebiler.

- Dette markerer starten på et nytt nettverk av hydrogenfyllestasjoner rettet direkte mot tungtransporten, og er således en stor og viktig milepæl for oss, uttaler Per Øyvind Voie som leder satsingen på hydrogenfyllestasjoner i selskapet.

Gotland kan bli første stasjon
Voie opplyser til NETT NO at selskapet er i gang med konkrete prosjekt i både Norge, Sverige og Danmark. Fyllestasjonen i Visby ligger i dag an til å bli den første stasjonen til selskapet som står klar til bruk.

- Stasjonen på Gotland er bestilt fra leverandør og blir utvilsomt en av de første som bygges, men om det blir den aller første gjenstår å se, legger han til.

Voie forteller at de jobber aktivt med å finne plasseringer for stasjoner, kontakte mulige kunder og søke offentlig støtte for å kunne utvide nettverket så raskt om råd.

Ber norske politikere lære
Gjennom programmet «Regionale elektrifiseringspiloter» gir svenske
myndigheter tilskudd som skal dekke opptil 100 prosent av kostnadene ved
bygging av infrastruktur for hydrogen.

I Norge er maksimal støttesats til fyllestasjoner 40 prosent.

– Jeg vil oppfordre norske politikere til å lære av Sverige. Infrastrukturen må på plass først om vi skal lykkes med å kutte utslippene fra tungtransporten. Da må støttegraden opp. Så kan man fint også gjøre som svenskene og la konkurranser avgjøre hvilke prosjekter som får innvilget støtte, legger Voie til.

Selv om tilskuddet fra svenske myndigheter i utgangspunktet dekker inntil 100 prosent av kostnadene, tror Voie prislappen for stasjonen blir noe høyere.

Samarbeid om å bygge nettverk

Ålesund-baserte Norwegian Hydrogen har ambisjoner om å bygge et nettverk av fyllestasjoner for hydrogen for tungtransporten over hele Norden.

I forrige uke ble det kjent at selskapet har kjøpt finske Hydre Oy Re Oy, som vil bygge hydrogenfyllestasjoner i Finland og Baltikum.

Norwegian Hydrogen samarbeider også med med japanske industriselskapet Mitsui og det USA-baserte hydrogenselskapet Firstelement Fuel.

Publisert: 16.02.2023 09:39

Sist oppdatert: 16.02.2023 10:00

Mer om