Håvard Wiker foto Ogne
SKAL LEDE FORHANDLINGENE: Håvard Wiker i advokatfirmaet Ro Sommersnes er en av landets mest erfarne konkurs- og gjeldsforhandlingsadvokater. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Får konkursbeskyttelse

Rekonstruksjons-forhandlinger i Golden Energy Offshore Management.

18.10.2022

Håvard Wiker i advokatfirmaet Ro Sommersnes skal lede rekonstruksjonsforhandligene i managementselskapet Golden Energy Offshore Management.

Skattemyndighetene hadde begjært managementselskapet konkurs, men en og en halv time før konkurskravet skulle opp i retten mandag 17. oktober ble rettsaken avlyst.

Tirsdag kom kjennelsen fra retten om at det i stedet åpnes rekonstruksjonsforandlinger i selskapet.

Det var selskapet som før helga ba om rekonstruksjonforhandlinger.

Alvorlige økonomiske problemer
Ifølge kjennelsen har Golden Energy Offshore Management mer enn dobbelt så mye gjeld som eiendeler:

«Begjæringen om rekonstruksjonsforhandling er begrunnet med at skyldneren har alvorlige økonomiske problemer, og at en ikke har funnet en løsning på gjeldsproblemene. Skyldneren har innlevert en oppgave over eiendeler og gjeld, med angivelse av betalingsproblemer, der det redegjøres for hvordan økonomiske problemer er en følge av at selskapets kunder har vært i og fortsatt har likviditetsproblemer som følge av Covid-1. Som det fremgår av oppgaven er selskapets gjeld (NOK 79,6 millioner) vesentlig større enn dets eiendeler (NOK 32,4 millioner)», heter det i kjennelsen.

Beskyttelse mot konkurs
Midlertidig lov om rekonstruksjon for å avhjelpe økonomiske problemer som følge av utbrudd av covid-19 (rekonstruksjonsloven), ble vedtatt i 2020.

Den gir selskaper muligheten til å gå til retten og få en kjennelse som verner selskapet mot konkurs mens det forhandles med kreditorene om en avtale som kan sikre videre drift.

Den nye loven kom blant annet fordi gjeldsforhandlinger var lite brukt og fordi myndightene fryktet at selskap som hadde livets rett, men ble rammet av konsekvensen av koronapandemien skulle gå over ende.

Ett av vilkårene for å få åpnet gjeldsforhandlinger er at retten mener det er mulig å få til en avtale med kreditorene.

Golden Energy Offshore Management er eid av Golden Energy Offshore Management Holding som i sin tur er eid av det utenlandske selskapet Sakashita Co Ltd (85%) og Famar Shipping (15 prosent) - et selskap eid av Per Ivar Fagervoll og hans familie.

Fagervoll er også daglig leder i det børsnoterte offshorerederiet Golden Energy Offshore Services.

Publisert: 18.10.2022 11:09

Sist oppdatert: 18.10.2022 13:56

Mer om