Gillesen slipper flere runder
AVGJORT: Ålesundsinvestoren Gilles Gillesen slipper en runde til i retten etter over tre år med rettsprosesser og et potensielt erstatningskrav på 200 millioner kroner hengende over seg. Her er han i retten flankert av Ole-Reinhart Notø og Øystein Vartdal Riise fra advokatfirmaet Adviso. 
Nytt

Gillesen slipper flere runder

Gilles Gillesen vant i tingretten. Nå dropper motparten, Halul Offshore Services Company, anke i erstatningssaken.

15.10.2019

Etter over tre år med rettsprosesser er det satt punktum for striden mellom Halul Offshore Services Company og Ålesundsinvestoren Gilles Gillesen.

"Det er ikke inngitt anke" skriver Halul Offshore Services Companys advokat Henning Harborg fra Advokatfirmaet Thommessen i en tekstmelding til NETT NO.

Erstatningskravet fra Halul Offshore Services Company er aldri tallfestet, men selskapet fra Qatar viste i retten til at det mente å ha lidt et tap på 21,9 millioner dollar - 200 millioner kroner - og ba retten om å bli tilkjent erstatning med utgangspunkt i det beløpet.

Frikjent
Gilles Gillesen og hans selskap Gillesen Overseas ble frikjent fra erstatningskravet fra Halul Offshore Services Company av Sunnmøre tingrett 4. september i år. Nå blir den dommen stående.

"Retten har kommet til at det ikke foreligger grunnlag for erstatningsansvar og Gillesen og Gillesen Overseas blir etter dette å frifinnes", heter det i dommen fra Sunnmøre Tingrett. Retten mener også at det ikke er bevist at Halul Offshore Services har lidt noe tap.

Investerte i rigg
Gillesen var en av Ship Equip-gründerne i Ålesund, som i 2011 solgte selskapet til Inmarsat. Etterpå investerte han blant annet i riggmarkedet. Den investeringen er utgangspunktet for konflikten.

Selskapet Halul Offshore Services Company, med adresse i Doha i Qatar, kjøpte to boreenheter i 2014 og 2015. Selger var henholdsvis selskapene West Oil Tools og West Oil Tools Services i Ålesund, der Gillesen var medeier.

Kjøpene ble gjort sammen med det kypriotiske selskapet Treatmil International Ltd., eid av nordmannen Dag Øivind Dvergsten. Qatar-selskapet kjøpte 75 prosent, Treatmill 25 prosent.

Mente de ble lurt
Halul Offshore Services Company mente seg lurt til å betale overpris for boreenhetene og ville ha erstatning.

I begge tilfeller skjedde det, etter Halul Offshore Services Companys vurdering, ved at Dvergstens selskap hadde kjøpt seg inn i boreenhetene - eller rettigheter knyttet til dem - for en billigere penger enn det Halul Offshore Services Company betalte.

Dette var transaksjoner som Gillesen og Gillesens selskap deltok i eller kjente til, ved at de var eier i eller hadde rettigheter i boreenhetene før Dvergsten overtok eierskap/rettigheter - før videresalg via West Oil Tools-selskapene. Det gjorde Gillesen medansvarlig for tapet Halul Offshore Services Company mener det har lidt, etter Qatarselskapets vurdering.

I etterkant er det inngått forlik med Dag Dvergsten og hans selskaper, men Halul Offshore Services Company var ikke fornøyd og saksøkte også Gillesen.


Publisert: 15.10.2019 06:00

Sist oppdatert: 12.10.2021 18:32