Ulstein verft januar 2024 med fotografer foto marius
MER Å GJØRE: Verfta har fått betydelig mer å gjøre i løpet av det siste året. Ulstein Verft (bildet) er blant dem som nå har flere nybygg i ordreboka. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Grønt lys på alle felt for den maritime klynga

For første gang siden oljeprisfallet i 2014, er det lønnsom drift i alle delene av bransjen.

Marius Rosbach
05.03.2024

Verdiskapingen i maritime bransjer har økt markant de siste tre årene. I fjor omsatte næringa for 608 milliarder kroner her til lands, viser en årlig rapport fra Menon Economics.

Maritim verdiskapingsrapport 2024 er bestilt av Maritimt Forum og ble offentliggjort tirsdag.

Den viser blant annet at den maritime klynga i Møre og Romsdal har en omsetning på knappe 62 milliarder kroner, og har en verdiskaping på drøyt 20 milliarder. Tallene i rapporten er basert på 2022-tall. Deretter er det gjort et anslag for utviklingen i 2023.

Menon Maritim verdiskapingsrapport 2024 segment
BETYDELIG EKSPORT: Rapporten anslår en maritim eksport på rundt 320 millioner kroner i 2023. Det gjør bransjen til den nest største eksportnæringen her til lands. Illustrasjon: Menon Economics

Verfta med sterk økning i ordreinngangen
Målt i verdiskaping er Ålesund, Herøy, Ulstein, Molde og Sande de største kommunene. 12.950 menneske jobber i maritime bransjer i fylket.

– Det er svært gledelig at vi nå, for første gang siden oljeprisfallet i 2014, ser positiv lønnsomhet i alle maritime segmenter, kommenterer daglig leder Elise Fiske i Maritimt Forum Nordvest.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Sysselsettingen i de maritime bransjene her til lands, er nå tilbake på nivået før pandemien. Samtidig har verftene hatt sterk økning i ordreinngangen, etter flere år med ordretørke.

Elise Fiske Foto Maritimt Forum Nordvest 11
TOPPMØTE DENNE UKA: Daglig leder Elise Fiske i Maritimt Forum Nordvest ber torsdag denne uka inn til den årlige Ocean Summit som i år skjer på Finnøya. Foto: Maritimt Forum Nordvest

Forventninger til forsvarssatsing og klimafond
Framover er det både usikkerhet og forventninger til hvordan global sikkerhetspolitikk kan påvirke bransjen. Før sommeren skal regjeringen legge fram ny langtidsplan for Forsvaret, hvor det blant annet er signalisert satsing på nye fartøy.

Lederen av Maritimt Forum Nordvest påpeker at det grønne skiftet gir muligheter, men at det krever grep for å lykkes.

– Vi må rigge virkemiddelapparatet for raskere omstilling, og derfor er det viktig å lykkes i forhandlingene med regjeringen om et Maritimt klimapartnerskap. De viktigste tiltakene regjeringen kan bidra med nå er et CO2-fond, legger Fiske til.

Temaene står også på dagsorden når Maritimt Forum inviterer til den årlige Ocean Summit på torsdag.

Les program (ekstern lenke)

Publisert: 05.03.2024 15:32

Sist oppdatert: 06.03.2024 11:45

Mer om