Griff Aviation drone 135 montasje roger halsebakk foto Griff Aviation Ogne 11
INN I DRONESELSKAP: Griff Aviation har hentet inn nær 100 millioner kroner i emisjoner, aksjonærlån og midler fra virkemiddelapparatet i Norge og EU. Roger Halsebakk (t.h.) og familien er de siste som har kjøpt seg opp. Foto: Griff Aviation
Nytt

Halsebakk inn i droneselskap

Griff Aviation i Sykkylven har henta mer penger og jobber med salg i flere land.

Marius Rosbach
14.04.2021

Griff Aviation i Sykkylven har signert en emisjonsavtale med Ronja Capital II AS. Investeringsselskapet til brønnbåtreder Roger Halsebakk og familien, vil da eie 18,42 prosent av selskapet, opplyser droneselskapet i en pressemelding onsdag.

– Vi er imponert over hvor sterk posisjon Griff Aviation har fått innenfor «heavy-lift»-dronemarkedet. Når store og dominerende globale aktører ønsker å samarbeide med selskapet, forteller det noe om hvor langt Griff Aviation har kommet. Vi har stor tro på hva selskapet kan få til i dette raskt voksende markedet, uttaler investeringsdirektør Tore Tønseth i Ronja Capital i meldinga.

Emisjonen med Ronja Capital er basert på en verdivurdering av selskapet til 250 millioner kroner.

Det har vært en tøff oppstart med mange utfordringer
Leif Johan Holen

– En tøff oppstart
I fjor gikk det japanske fondet, Chiba Dojo Drone Fund inn med rundt 30 millioner kroner. Dette ble gitt som et lån, som nå er omgjort til aksjer. Fondet eier dermed 19,53% av Griff Aviation.

– Til sammen utgjør disse emisjonene og konverteringene rundt 67 millioner kroner, opplyser selskapet.

På lengre sikt har dronebyggerne planer om å hente inn ytterligere kapital, der målet er å utvide fabrikken i Sykkylven og ansatte flere folk. De har i dag 17 ansatte.

– Det har vært en tøff oppstart med mange utfordringer og Covid-19 kom ikke på et gunstig tidspunkt. Vi har ikke hatt muligheter for å reise og demonstrere, for deretter å kunne signere kontrakter på grunn av reiserestriksjoner, uttaler daglig leder i Griff Aviation, Leif Johan Holand i meldinga.

Med både lokale og internasjonale investorer mener han at de nå er rustet for framtida.

Jobber med salg i flere land
Griff Aviation utvikler store droner både for transport og inspeksjon,. Aktuelle kunder er kraftselskap, større byggeprosjekt, havner, offshore og eller aktører i bymiljø.

De har startet den kommersielle leveransen av droner og de første dronene er solgt i Canada, USA, Japan og Australia. Nå retter Griff Aviation blikket mot flere kontrakter i utlandet.

– Selskapet anser seg nå godt finansiert og setter søkelys på salgskontrakter i India, Japan, Australia, Scotland og Frankrike, heter det i meldinga.

Vil delvis erstatte helikopter
Selskapet jobber også med forskningsprosjekt og utviklingskontrakter. Gjennom dette arbeidet vil de øke løftekapasiteten – og på lengre sikt delvis erstatte helikopter ved oppdrag opptil 10 kilometer.

Den første dronen Griff 135 kan løfte opptil 60 kilo, men er designet for å transportere 30 kilo på turer på opptil 25 minutter. Dronen er 2,5 ganger 2,5 meter i omkrets og veier 70 kilo.

Publisert: 14.04.2021 11:53

Sist oppdatert: 08.03.2023 12:23

Mer om