Grethe Loe og Mathias Grebstad Inno Vern 002
SYKKYLVEN: Grethe Loe og Mathias Grebstad har stor tro på det nye munnbindet, som de mener er unikt. Foto: Innovern
Nytt

Har utviklet unikt munnbind

Innovern i Sykkylven har utviklet et munnbind som skal gjøre det lettere å puste.

21.06.2021

- Vi jobber knallhardt for at våre munnbind skal være blant de beste i verden. Nå har vi lykkes i å utvikle et munnbind som kombinerer de gode pusteegenskapene til munnbind Type II med sikkerheten til Type IIR. Det er unikt i Norge, og så vidt vi vet ganske enestående også internasjonalt.

Det sier produksjonssjef Mathias Grebstad i en pressemelding fra Innovern.

Selskapet ble etablert i Sykkylven som landets første munnbindprodusent bare dager etter at Norge stengte ned 12. mars i 2020. Teknologiprodusenten ble offisielt åpnet av en mektig imponert statsminister Erna Solberg.

Deretter har Innovern blitt storleverandører av munnbind til sykehusene i Norge. Når tar man et steg videre med et nytt munnbind som gjør det lettere å puste.

Inno Vern munnbind produksjon
MUNNBIND: Innovern har blitt storleverandør av munnbind til sykehusene. Foto: Innovern

Lettere å puste
Selskapet opplyser at det nye munnbindet gir maks sikkerhet (sprutbestandig), bedre komfort og sørger for at det blir lettere å puste for helsearbeidere under krevende arbeidsdager. Særlig de som må være i mye aktivitet som sykepleiere, eller kirurger under tidkrevende operasjoner, har hatt utfordringer med pusteevnen til munnbindet Type IIR.

– Det er noe profesjonelle brukere har kjent på i årevis. Når vi nå har klart å utvikle et munnbind i denne kategorien som også har unik pusteevne, tror vi markedet er veldig modent for dette, forteller daglig leder i Innovern, Grethe Loe, som har tro på at det også kan finnes et marked blant andre yrkesgrupper.

Når vi nå har klart å utvikle et munnbind i denne kategorien som også har unik pusteevne, tror vi markedet er veldig modent for dette
Grethe Loe

Kombiløsning
Selskapet viser til at det i dag er to typer munnbind til bruk i kirurgiske og medisinske miljøer. Type II er munnbind med høyest filtreringsgrad mot bakterier (98 prosent). Type IIR har samme krav til filtrering, men har i tillegg sprutmotstand mot væsker som blod og spytt. På grunn av det bestandige ytterlaget har kravet til luftgjennomstrømning vært lavere, og gjort det tyngre å puste.

Nå har Innovern maktet å kombinere de to typene i ett munnbind som blir markedsført under navnet Duo.

Bak utviklingen ligger forskning og en intens jobb med å finne et materiale med gode pustegenskaper som også er sprutbestandig, ifølge produksjonssjef Mathias Grebstad.

Første leveranse av Duo til Sykehusinnkjøp har alt gått ut portene fra Sykkylven-selskapet.

Publisert: 21.06.2021 14:05

Sist oppdatert: 21.06.2021 15:20

Mer om