Triplenine Vedde foto Koppernæs
ALT GIKK RETT VEI: Mye råstoff til god kvalitet, sammen med høye priser gjorde at Koppernæs-konsernet fikk gode tall frå fiskeforedlingsvirksomheten sin i fjor. Aller best gikk det for fiskeolje- og fiskemelanlegget Triplenine på Sula.. Foto: Koppernæs as
Nytt

Historisk bra i fjor, bedre i år

Medvind fra alle kanter for fiskeindustribedriftene til Koppernæs-konsernet.

08.08.2023

- Vedde hadde det beste driftsåret noen sinne, sier konsernsjef Kenneth Lande Klokk i det familieeide Koppernæs-konsernet i Ålesund om hvordan det gikk med fiskemel- og fiskeoljeprodusenten Triplenine Vedde i Sula i fjor.

Krigen mot Ukraina, som Russland startet i fjor, medvirket til høyere priser på fiskeolje. Det gjorde også redusert produksjon i Peru.

I tillegg kommer at fabrikken i Sula fikk mer fisk med bedre kvalitet i fjor enn året før, en positiv valutaeffekt, samt at konkurransen mellom aktørene ikke var like hard i
2022 som i 2021 grunnet nok råstoff til alle.

Summen av alt dette er bedre lønnsomhet.

Prisløft
Koppenæs-konsernet kjøpte ut de danske mindretallsaksjonærene i Triplenine i 2022, og er nå eneeier i Triplenine-konsernet.

I tillegg til fabrikken i Sula, eier og driver Triplenine også en fabrikk i byen Lota i Chile og to anlegg i Danmark, i henholdsvis Esbjerg og Thyborøn.

Både i Chile og Danmark fikk fabrikkene mindre fiske i fjor enn året før, men fikk likevel et løft i lønnsomheten på grunn av høyere priser.

Lande Klokk sier konsernet venter at resultatene fra fiskeindustribedriftene blir enda bedre i år.

Utflating
Koppernæs-konsernet står på tre ben, fiskeindustri, industri-/handelsvirksomhet og eiendomsinvesteringer.

Fiskeindustribedriftene hadde til sammen 2,8 milliarder kroner i driftsinntekter i fjor, og er den klart viktigste virksomheten i konsernet.

På andreplass er virksomhetene som er samlet i datterselskapet Koppernæs Fasteners, med virksomheter i Norge, Sverige og Polen. Fasteners-virksomheten hadde 588 millioner kroner i driftsinntekter i fjor.

Fasternes har spesialisert seg på feste- og tetningsløsninger og merker nå en avmatning i markedet fordi renteøkning og prisstigning gjør at aktiviteten går ned.

Lande Klokk sier konsernet har vært flinke til å finne nye marked, men regner likevel med en utflating i inntektene til Koppernæs Fasteners i 2023. Lønnsomheten vil likevel opprettholdes, sier han.

Koppernæs As (konsern)
Tall i mill. kroner20222021
Driftsinntekt3411,23343,5
Driftsresultat273,935,7
Resultat før skatt264,920,1

Publisert: 08.08.2023 05:00

Sist oppdatert: 08.08.2023 08:02

Mer om