Hvordan skal folk faa et bedre liv i byene
HJEMVENDT: Kari Aina Eik flyttet fra Ålesund til Wien for å jobbe i FN. Nå er hun prosjektleder for United Smart Cities.
Nytt

– Hvordan skal folk få et bedre liv i byene?

Smarte byer er svaret, sa hjemvendt ålesunder med nøkkelposisjon i FN da hun innledet The North West-konferansen torsdag.  

Marius Rosbach
28.04.2019
Kari Aina Eik fra Ålesund og Wien var først opp på scenen under torsdagens Thw North West-konferanse på Parken i Ålesund. Hun er prosjektleder i FN-programmet , som og fortalte om arbeidet med prosjektet.
Mer om konferansen:

Ålesund har bidratt med flest data

– Hvordan skal folk få et bedre liv i byene er det alt egentlig dreier seg om, sa Eik og mente svaret var å utvikle smarte byer.
Eik forklarte hvordan de hadde gått fram i arbeidet med smartby-programmet. Mye dreide seg om å finne fram til enkle og felles kriterier.
I starten hadde de flere enn 400 ulike kriterier, som i løpet av tre år ble brutt ned til 92 indikatorer. Deretter har de hentet inn data fra rundt 50 byer i nettverket – og Ålesund er allerede med for fullt. Faktisk er jugendbyen den som så langt har bidratt med desidert mest data av byene i prosjektet.

En stor utfordring i fattige områder

Noen tror kanskje at dette i første rekke er et arbeid som skal komme avanserte moderne samfunn til gode, men Eik påpekte at den største utfordringen i dag, er å finne i de fattigste delene av verden.
– Det er så mange steder hvor det ikke gis noen støtte til å arbeide på denne måten, sa Eik.
Hun viste til fattige områder i verden hvor man opplever en eksplosiv urbanisering – og pekte på at verden ville få et kjempeproblem om man ikke tok tak i dette globalt.
– Derfor er det så viktig å planlegge og bygge smarte byer, sa hun.

Ålesund scorer bra – og dårlig

Analysen av Ålesund viser både at byen scorer svært høyt på en rekke områder, samtidig som de har utfordringer.
Når det gjelder tilgang på bredbånd og kjøretøy med lavt utslipp ligger byen helt i toppskiktet blant byene som er analysert så langt. Ålesund ligger også høyt på klimatilpasninger i offentlige bygninger og er i en særklasse ved at det er installert digitale strømmålere.
Samtidig scorer ålesunderne dårlig på andelen som kjører kollektivt og gjenbruk av avløpsvann.
Mer om konferansen:

Publisert: 28.04.2019 19:54

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:34