Inmarsat bidrar til «milepæl» i nord
Satellittoperatøren med kontor i Ålesund har sikret seg en avtale med norske myndigheter om bredbånd i Arktis.
Inmarsat har inngått avtale med selskapet Space Norway om å tilby bredbånd for sivile og militære brukere i Arktis.
Administrerende direktør Trond Leira mener avtalen bekrefter det sterke båndet som eksisterer mellom Inmarsat og Norge, et partnerskap som går helt tilbake til stiftelsen av selskapet for 40 år siden.
– De nye satellittene vil bli et sømløst tillegg til vårt eksisterende høykapasitetsnett. Det vil dermed bli et unikt tilbud til våre kunder både til sjøs og i luften i nordlige områder, forteller Leira til NETT NO.
Han forteller at de allerede i dag har kunder som presser grensene for hva som er mulig å teknisk få til fra såkalte geostasjonære satellitter.
– Med dette samarbeidet vil det være isgrensa, og ikke dekning som vil legge begrensninger på operasjoner i nordområdene, legger han til.
Knalltall i fjor
Ålesund-baserte Inmarsat Solutions leverte tidligere i sommer 2018-regnskapet som viste supertall. Lønnsomheten er i ferd med å ta skikkelig av og i fjor ble driftsresultatet tidoblet.
– Vi er naturlig nok veldig stolte av den posisjonen vi her i Norge har oppnådd i selskapet, sa Leira til NETT NO i juli.
Les også: Inmarsat Solutions tar av med knalltall
– Milepæl
Space Norway-direktør Jostein Rønneberg sier det er en merkedag når det om få år kan bli stabil og sikker kommunikasjon i Arktis, et område som er svært strategisk viktig for Norge.
– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, uttalte Rønneberg i en pressemelding i forbindelse med at avtalen ble offentliggjort.
Han mener arbeidet er vesentlig for å ivareta oppgaver som suverenitetshevdelse, fiskerioppsyn og redningstjeneste, og at en slik kapasitet vil bidra til en styrking av nasjonale og alliertes evne til å operere i Nordområdene.
Skal bygge to satellitter
Spare Norway eies av Nærings og fiskeridepartementet, og har nylig etablert datterselskapet Space Norway Heosat, som skal stå for gjennomføringen av programmet.
Programleder Kjell-Ove Skare mener det er et spennende samarbeid som også vil være kostnadseffektiv for partene.
– Etter mange års planlegging er vi både stolte og glade for å ha inngått avtaler med Inmarsat, en verdensledende satellittoperatør og bredbåndsleverandør, og med det norske og amerikanske forsvaret, sa Skare.
Det skal bygges to satellitter av det amerikanske selskapet Orbital Sciences Corporation. Et annet amerikansk selskapet, Spacex, vil stå for oppskyting av begge satellittene i 2022, ifølge en pressemelding om samarbeidet.
Bakkestasjonen vil bli etablert i Nord-Norge sammen med Kongsberg Satellite Services, og slik sett skal den nasjonale kontrollen med den kritiske kapasiteten sikres, heter det i meldingen.
Bredbånd fra 2023
Spare Norway skal senere drifte de to satellittene i samarbeid med Kongsberg Satellite Services i Tromsø.
– Nå ser vi frem til å starte byggingen av satellittene og bakkestasjonen, og fra 2023 skal vi ha på plass bredbånd i et Arktis der det i dag ikke finnes slikt tilbud. Her vil vi virkelig bidra til å profilere Norge som en ledende arktisk nasjon, sa programleder Skare.
Satellittene vil bli skutt opp på en Spacex Falcon 9-rakett til en høyelliptisk bane som vil gi kontinuerlig dekning nord for 65 grader. Det skal gi dekning til hele området nord for Polarsirkelen, opplyser Space Norway. Hver av satellittene har flere nyttelaster og systemet vil være operativt i minst 15 år. Målet er at brukerne skal kunne bytte mellom eksisterende stasjonære satellitter og de nye satellittene etter behov.
Hver satellitt veier rundt to tusen kilo og har installert solcellepanel med en effekt på seks kilowatt.
Del av storkonsern
Inmarsat Solutions er del av Inmarsat-konsernet, som er blant de ledende i verden på mobil satellittkommunikasjon. Konsernet som er børsnotert i London, kjøpte ålesundsselskapet Ship Equip i 2011 og skiftet navn til Inmarsat Solutions.
I årsberetningen for 2018 blir det påpekt at selskapet opererer i et globalt marked med gode utsikter for vekst. De er også blant de aktørene som vokser mest i sitt segment.
I dag er Inmarsat Solutions lokalisert ved NMK på Nørve. I snitt hadde selskapet 88 ansatte i fjor.
Tidligere i år la et konsortium av private equity-selskap og pensjonsfond fram et bud på konsernet. Da følger også de ansatte i Ålesund med. Administrerende direktør Trond Leira sa til NETT NO den gang at de ble holdt løpende orientert, og at det var «business as usual» i Ålesund.
Les også: Inmarsat med ny Airbus-ordre
Selges på nytt - 'business as usual' i Ålesund
Publisert: 15.08.2019 13:52
Sist oppdatert: 12.10.2021 18:32