Inviterer til folkefinansiering
SYSTEMATISERER: Øyvind Fries i Folkeinvest har utviklet et verktøy som skal hjelpe selskap å hente inn penger gjennom såkalt folkefinansiering.
Nytt

Inviterer til folkefinansiering

I løpet av ett år har fjorten bedrifter hentet inn 26 millioner kroner gjennom selskapet Folkeinvest. Nå kommer selskapet til Nordvestlandet.

21.12.2018
Bak Folkeinvest står blant andre Erik Haugane, leder for oljeselskapet Okea, og over 40 andre eiere.
Ideen bak selskapet er å systematisere såkalt "crowdfounding" (folkefinansiering), der gründere kan gå direkte ut og søke etter investorer gjennom sosiale media.
Folkeinvest har utviklet en nettside som er et verktøy som blant annet skal sikre at investorer får den informasjonen de skal ha før de investerer, og at formalitetene rundt en kapitalutviding er på plass.

Selvhjelp

- Vi setter bedriftene i stand til å crowdfounde seg selv, sier daglig leder Øyvind Fries i Folkeinvest. I dag presenterte han selskapet på "Founders Lunch", ÅKP månedlige arrangement for gründerbedrifter og investorer.
Folkeinvest er ikke et finansforetak, ansvaret for at kapitalinnhentingen går riktig for seg er selskapenes eget, men Folkeinvest skal gi verktøyet som sikrer at bedriftene kan hente inn penger innenfor regelverket.
Går emisjonen i orden tar Folkeinvest fem prosent av emisjonsbeløpet i honorar.
Markedsføringen av emisjonen skjer både via sosiale media og tradisjonelle metoder som epost og telefon.

Utvider

Folkeinvest ble etablert i Trondheim i 2015, men kom for alvor i drift først i fjor vår.
Hittil har brukerne først og fremst vært å finne i Trondheim og Oslo, men nå jobber selskapet for å vinne innpass i flere byregioner, blant dem Ålesund, i følge Fries.

Mindre beløp

Maksimalbeløpet en bedrift kan hente inn gjennom Folkeinvest er fem millioner kroner.
Beløpsgrensen er med på å gjøre at brukerne typisk er nye og små selskaper, der investorene går inn med mindre beløp.

Fordel med mange

Fries sier bedriftene som ønsker å hente inn penger gjennom dem kan begrense hvor mange investorer de får med ved å regulerer minstebeløpet hver enkelt investor må gå inn med.
Han sier mengden av investorer folkefinansiering kan innebære er et vanleg spørsmål fra bedriftene som vurderer å hente inn penger.
Mange er bekymret for hvordan det skal bli å forholde seg til mange eiere, men Fries mener mange eiere kan være en fordel fordi opptrer som ambassadører for selskapet.
- Den største fansen er de som er villig til å putte inn penger, sier Fries.

Publisert: 21.12.2018 12:29

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:26