Kongsberg med foerste kontrakt paa ny teknologi
NY FLÅTE: Illustrasjon av Ocean Infinity sin nye flåte med ubemannede fartøy for ulike oppdrag. Lisa Edvardsen Haugan (innfelt) i Kongsberg Maritime mener kontrakten kan bli en «game changer». 
Nytt

Kongsberg med første kontrakt på ny teknologi

– Kan bli en «game changer», mener sjefen for Deck Machinery & Motion Control.

Marius Rosbach
05.06.2020
Kongsberg Maritime har signert sin første kontrakt på et nyutviklet system som skal håndtere fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) fra ubemannede fartøy, opplyser selskapet i en pressemelding fredag morgen.
Kontrakten er inngått med det amerikanske selskapet Ocean Infinity som skal installere systemet på deres nye flåte av ubemannede fartøy som har fått navnet Armada.
– Dette kan bli en «game changer», uttaler Lisa Edvardsen Haugan, som leder Deck Machinery & Motion Control i Kongsberg Maritime og forklarer det med at ROV-operasjoner blir redusert med løsningen.

Utviklet i Ålesund og Hjørungavåg

Launch & Recovery-systemet (LARS) er en viktig del av løsningen for subsea-operasjoner uten mennesker ombord. Innovasjonen gjør at operatører på land, ved hjelp av fjernstyring, kan sette ut ROV fra de ubemannede fartøyene. Utviklingsteamet for løsningen som nå er solgt, jobber ved Kongsberg-avdelingene i Ålesund og Hjørungavåg.
– Den nye LARS-løsningen er utviklet i tett samarbeid med kunden, og baserer seg på vår brede erfaring med undervannsteknologi. Kongsberg Maritime har årelang erfaring med å utvikle innovative offshoreløsninger, sier Haugen.
Systemet har et elektrisk drivsystem som bidrar til bedre miljøprofil og lavere vedlikeholdskostnader. Launch & recovery skjer gjennom skipets «moon pool», og ROV’ene slippes og hentes inn under overflaten. Løsningen gjør at undervannsfarkostene ikke kommer i kontaktet med skroget på morskipet og unngår dermed potensielle skader. En annen fordel er at systemet kan operere i tøffe værforhold.

Jobber med «ROV-revolution»

Kongsberg Maritime har flere nyvinninger på gang for undervannsoperasjoner. I fjor var det blant bedriftene på Nordvestlandet som fikk støtte til nyskapingsprosjekt fra forskningsrådet. Prosjektet omtalt som «ROV Revolution» er et komplett system med ubemannede farkoster med eget design.
Forskningsmidlene strekker seg fram til 2022 og dreier seg om å utvide værvinduene for oppdrag - og mer aktuelt for olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen

Les også:


Publisert: 05.06.2020 10:43

Sist oppdatert: 29.02.2024 10:51