VB
OPPKJØP: Anders Almestad (Konsernsjef i VB Gruppen), Marthe Lise Wangberg Larsen (Kjell Wangberg Larsen), Odd Kåre Naustenget og Anja Naustenget (Sykkylven Rør), Rodgeir Viken (Johansen V.V.S), Malin Berge og Ståle Berge (Ståle Berge VVS). Fotograf: Kim-André Østbye
Nytt

Konsolideringsbølge i rørleggerbransjen

Fire rørleggerbedrifter på Sunnmøre inn i et nasjonalt konsern. Kan bli flere fort.

15.05.2023

Johansen V.V.S i Brattvåg og Ålesund, Kjell Wangberg Larsen i Ålesund, Ståle Berge VVS i Fosnavåg og Sykkylven Rør i Sykkylven blitt en del av det nyetablerte landsomfattende rørleggerkonsernet VB.

Allerede i år kan flere rørleggebedrifter på Nordvestlandet bli en en del av VB.

- På nasjonal basis er vi allerede i diskusjoner med 15-20 (rørleggerbedrifter, red.merk) og blant de er det også selskaper på Nordvestlandet, sier VB-sjef Anders Almestad.

Ettertraktede selskaper
- Det er ikke vanskelig å få solgt et veldrevet rørleggerfirma, sier administrerende direktør Marianne W. Røiseland i bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene.

Konsolideringen i rørleggerbransjen er veldig stor, og skjer gjennom oppkjøp, sammenslåinger og allianser, sier Røiseland.

Blir medeiere
VB-konsernet er basert på en modell der de omlag 50 rørleggerbedriftene som er med har gått inn som medeiere i selskapet, og i utgangspunktet driver videre som selvstendige selskap.

Selskapet springer ut av rørleggerkjeden VB (Varme & Bad). I år regner selskapet å nå 1,5 milliarder kroner i driftsinntekter.

I tillegg vil omlag 100 selskaper som var med i kjeden fortsette samarbeidet. De venter en samlet driftsinntekt på omlag 1,7 milliarder kroner i år.

Mer krevende
Røiseland sier det er flere drivkrefter bak konsolideringen; mer omfattende rørleggeroppgaver i nye bygg, større krav til dokumentasjon og at finansielle og industrielle aktører går inn i bransjen.

– Bransjen trenger flere fagfolk, og samtidig som mange pensjoneres utdannes det for få. Som konsern kan vi styrke både rekrutteringsarbeidet og den interne kompetanseutviklingen. I tillegg skal vi jobbe for å øke kunnskapen om de spennende mulighetene som ligger i VVS-bransjen, blant annet knyttet til bruk og utvikling av teknologi, sier Almestad i en pressemelding.

Publisert: 15.05.2023 14:47

Sist oppdatert: 15.05.2023 14:48