Koppernæs montasje Kenneth Lande Klokk fiskemel foto Tingstad ogne øyehaug 11
FISKEMEL: Produksjonen av fiskemel gjennom Triplenine står for den største delen av omsetninga til Koppernæs-konsernet, som blir leia av Kenneth Lande Klokk. Foto: Koppernæs/Ogne Øyehaug
Nytt

Koppernæs i retten etter omorganisering

Aksjonærtvist og korona har krevd oppmerksomhet, men milliardkonsernet leverer strålende resultat.

Marius Rosbach
10.08.2021

Ålesund-konsernet Koppernæs har vokst seg store de siste åra etter kjøpet av danske fiskemelprodusenten Triplenine Group. Omsetninga i fjor steg til nye høyder – og det samme gjorde inntjeninga (se tabell under).

Inntekter på 3,6 milliarder kroner er en økning på mer enn 800 millioner fra året i forveien. Resultat før skatt på 138 millioner er også en kraftig forbedring fra året før – og det høyeste konsernet har levert noen gang.

Det gode resultatet gir også rom for et utbytte på drøyt 15 millioner kroner.

Vi er ikke helt på samme nivå så langt i år, men det ligger fortsatt an til et solid resultat
Kenneth Lande Klokk
Koppernæs (konsern)
Årsresultat (i mill kr)
2020 2019
Driftsinntekter 3 624 2 787
Driftsresultat 175 67
Res. før skatt 138 42

– Vi er ikke helt på samme nivå så langt i år, men det ligger fortsatt an til et solid resultat i 2021, sier administrerende direktør Kenneth Lande Klokk til NETT NO om drifta inneværende år.

Klarte å holde normal drift
Med hovedkontor i Breivika og virksomhet blant annet i Polen, Chile, Danmark og Sverige, har konsernselskapene vært nødt til å takle ulike smittesituasjoner. Klokk forteller at de var tidlig ute med å ta grep, og at de har unngått smitteutbrudd.

– Selv om fjoråret var prega av korona, så klarte vi å holde normal drift i alle våre selskap og i sum ble det et veldig godt år for alle våre selskap, forteller Klokk.

Han legger til at positiv valutagevinst er med på å trekke opp resultatet noe.

(saka fortsetter under)

Tingstad Autostore ålesund foto Tingstad
TINGSTAD: Mellom 50 og 80 tonn deler blir hver uke sendt ut fra Tingstad sitt hovedlager i Ålesund, takka være en automatisert løsning fra Autostore. Foto: Tingstad
Vi mener at vi har en god sak
Kenneth Lande Klokk

Strid med minoritetsaksjonær
En annen ting som prega fjoråret, var en omfattende omorganisering. Den førte også til strid med en minoritetsaksjonær, som føler seg urettferdig behandla.

Samtlige rettsinstanser har avvist kravet om gransking. Møre og Romsdal tingrett har også avvist et krav om å få kjent omorganiseringa ugyldig. Per nå er saka anka til lagmannsretten, som ikke har kommet med sin kjennelse.

– Vi mener at vi har en god sak, og håper at også den avgjørelsen vil gå i vår favør, sier Klokk, men vil ikke svare på spørsmål om innholdet i uenighetene.

Koppernæs montasje Triplenine Chile Danmark foto Triplenine 11
STORE ANLEGG: Triplenine sine fabrikker i den danske byen Thyborøn (t.h.) og Lota i Chile. Foto: Triplenine

Delt i tre reindyrka divisjoner
Konsernet som sysselsatte 455 årsverk i fjor, er nå delt i tre reindyrka divisjoner, med Koppernæs AS som investeringsselskap på toppen.

Eierskapet i Tripleine-gruppen er samlet i Koppernæs Protein, mens virksomheta med festeteknikk- og tetningsløsninger, er samlet i Koppernæs Fasteners, med blant annet Tingstad i Ålesund.

I tillegg har de Koppernæs Eiendom som består av flere selskap, med eiendommer i Norge, Sverige, Danmark, Polen og Chile.

– Hensikten er å strømlinjeforme og reindyrke konsernet. Samtidig var det viktig å få refinansiert divisjonene, som nå er frikoblet både fra hverandre og morselskapet, forklarer Klokk.

I løpet av høsten ble konsernet refinansiert med gode betingelser i et krevende bankmarked, blir det opplyst i årsrapporten.

Publisert: 10.08.2021 05:55

Sist oppdatert: 09.08.2021 22:35

Mer om