Bjørn Bjerke Petrowell Foto Marius Rosbach
UNDER VANN OG PÅ LAND: Daglig leder Bjørn Bjerke i Petro Well Service har hatt mest jobb for offshore platformbrønner med riggen «Optimus» (innfelt), men teknologien kan like gjerne brukes på land. – Nå er det noen som vurderer å bruke denne på land, sier han og viser fram en form for borerigg på belter.
Nytt

Kutter prisen på plugging av oljebrønner

De har levert i selskap med gigantene Exxonmobil og Halliburton, men forrige forsøk endte likevel med konkurs. Nå satser Ålesund-firma i oljeservice med ny kapital.

Marius Rosbach
28.05.2019
NETT NO omtalte før helga. Satsingen som stod på terskelen til noe som kunne blitt et lite industrieventyr, endte med krangel og søksmål. Men opp av asken kom selskapet Petro Well Services med adresse på Brunholmen i Ålesund.
Allerede i 2016 ble ansatte og kontrakter fra West Oil Tools solgt til det nye selskapet. Her har de fortsatt å utvikle teknologien, samtidig som de har bevist at de kan levere tjenestene. Gründer og daglig leder Bjørn Bjerke er langt fra noen slagen mann, selv om han medgir at det var ergerlig hvordan det endte med West Oil Tools.
Les meir:

Petro Well Services tilbyr løsninger som gjør at oljeselskapene kan plugge oljebrønner, eller øke produksjonen, til en rimeligere pris enn metodene som brukes mest i dag. Teknologien er en slags automatisert borerigg – som erstatter infrastrukturen på en plattform.

Kuttet kostnader for oljegigant

I løpet av de siste to årene har de plugget 22 brønner på Jotun B-feltet i et samarbeid med blant andre oljekjempene Exxonmobile og Halliburton. Resultatene med om lag en halvering av kostnadene, taler for seg.

– Det er Exxonmobil som har dratt oss videre ut i verden. De var veldig fornøyd med måten riggen fungerte på og hvordan vi gjorde jobben sammen med Halliburton. Point Rescources (Point Rescources overtok Jotun-feltet fra Exxonmobil underveis, journ. anm.) presenterte Jotun B prosjektet på ONS i fjor og konkluderte med en meget betydelig besparelse, påpeker Bjerke.
Noe av svaret ligger i teknologien, men også selskapsstrukturen med joint-venture-samarbeid i alle tjenestene. I stedet for 80 personer i arbeid offshore, hadde Petro Well Services og Halliburton bare 40.
– For selve riggen trengs kun ti personer og det meste av operasjonen kunne gjøres med 25 personer. Vi er samkjørte med samarbeidspartnerne. Han som var på boredekket hos oss, kunne også jobbe på pumpa til Halliburton, og motsatt. Det er også med på å kutte kostnadene, forteller Bjerke.

Krevende å komme med noe nytt

Petro Well Services er i dag nede i tre-fire ansatte i Ålesund, én i Stavanger og ti i Aberdeen. I tillegg har de beholdt fire fra offshore-crewet. Fortsatt sliter de med å selge inn at de som så liten aktør kan ha så lave prosjektkostnader.
– Det vi ser i bransjen er at: Om noe fungerer, så skal det mye til for å komme inn med noe nytt, kommenterer han.
Per i dag har Petro Well Services riggen Optimus som ligger i Stavanger og snart er klar for jobb.
– Riggen kom til land på slutten av fjoråret og har vært til vedlikehold. Vi har budt den inn til flere jobber og håper at det blir noe i Nordsjøen. Det er en sterk enhet som både kan bore og plugge, forteller Bjerke.

Merker flere etterspørsler

Etter en periode med «utrolig lite aktivitet» merker han et oppsving i markedet med flere etterspørsler.
– Det kommer jobber på norsk sokkel og flere felt på britisk sokkel og masse i Asia-bassenget, sier Bjerke.
Han frykter imidlertid «ketchupeffekt» og ny kostnadsøkning.
– Jeg hadde håp vi skulle slippe «ketchupeffekten». I et marked hvor kapasiteten blir utnyttet helt i markedet, får folk gjerne panikk - også skal alle ha utstyr på likt. Det betyr at også våre byggetider går opp, påpeker han.

Har finansiering til fem rigger

Petro Well Services har nå kapital i ryggen til å bygge nytt om jobbene melder seg. De Abu Dhabi-baserte eierne spyttet i fjor inn friske penger i selskapet.
– Vi har finansiering på plass til å bygge fem nye rigger, men det er betinget av at vi får kontrakter, forteller Bjerke.
Han tror markedet i Asia kan være spesielt egnet for deres løsninger, fordi det er brukt såkalte tenderrigger på mange av feltene. Da står det ikke boreutstyr på plattformen, men den er samtidig sterk nok til å bære vekten av Petro Well-utstyret.

«So Gale Ltd»

Det er tre emirataraberne Ayman Khiro Abaji, Saleh Kadour Al Sabagh, Kifah Ahmad M. Maharmeh, eier nå om lag en tredel hver av aksjene i Ålesund-firmaet.

Den siste eieren er firmaet «So Gale Ltd», som er Bjørn Bjerke selv. Navnet skal for øvrig uttales på sunnmørsdialekt, noe som beviser at gründeren fortsatt har beholdt humoren. Eierandelen er ifølge Bjerke nede på «mikroskopisk» nivå, men det virker ikke å bekymre ham.
– Det er vel 0,1 eller noe etter de siste endringene, men det er helt greit. Eierne våre har tatt en risiko ved å gå inn på dette, men vært veldig ordentlige, påpeker han.
Les meir:

Det vi ser i bransjen er at: Om noe fungerer, så skal det mye til for å komme inn med noe nytt

Publisert: 28.05.2019 05:54

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:35