Stad skipstunnel kjøde
ILLUSTRASJON: Slik kan Stad skipstunnel se ut ved Kjøde, når den en gang står ferdig.
Nytt

Kystverket ønsker anbudsrunde for Stad skipstunnel

Mulige besparelser i hundre millioner-klassen.

Linn Antonie Vårdal Solheim
23.06.2023

I en pressemelding 23.06 melder Ragnhild Humborstad i Måløy vekst om at Kystverket ønsker ny anbudsrunde for Stad Skipstunnel, med formål å redusere kostnadene til en lavere pris enn det som er skissert i revidert statsbudsjett datert 11. mai.

Stor økning i kostnadsrammen
15. juni sendte Kystdirektøren et brev til Nærings- og fiskeridepartementet, og dette har nå blitt offentliggjort. Bakgrunnen for brevet var at regjeringen orienterte om økninger i kostnadsanslaget for prosjektet, og det fremkommer at Stad skipstunnel er blitt dyrere som et resultat av prisvekst. En ny usikkerhets- og kostnadsanalyse som estimerer at styringsrammen har økt fra 3 450 mill. kr. til 5 652 mill. kr, altså en 64% økning.

I brevet skriver skriver Kystdirektøren at det er potensiale for å redusere kostnadene for Stad skipstunnel, men hvor store besparelsene blir vil man først finne ut av i en anbudsprosess og gjennom forhandlinger med entreprenører.

«Kystverket jobber kontinuerlig med optimalisering for å få redusert kostnader og usikkerhet, og vil fortsette å gjøre tekniske avklaringer før kontrakten lyses ut i markedet for å redusere usikkerhet som ikke er hensiktsmessig å ta med seg inn i anskaffelsesprosessen. Dette innebærer å ferdigstille studier og avklaringer innenfor bergsikring, grunnforhold og geologi, samt dimensjonerende laster på konstruksjoner».
Kystverket, 15.06.2023

Store kostnader for kommunene
De tre kommunene Vanylven, Stad og Kinn og næringsaktører i disse tre kommunene har så langt brukt ca. 70 mill. kroner på reguleringsarbeid for å kunne ta imot steinmasser til nye næringsareal som vil skape mange hundre nye arbeidsplasser i regionen, skriver Randi Humborstad i Måløy Vekst.

Forberedelsene for Stad skipstunnel har kommet langt, ikke minst når det gjelder grunnerverv og eiendomsovertagelser. I brevet til Nærings- og fiskeridepartementet skriver Kystverket at de totalt har planer om å erverve 20 bygninger. For 15 av disse, de fleste i Kjøde, er det allerede inngått avtale om overtagelse.

Besparelser i hundre millioner-klassen
I brevet skriver Kystverket at de i fellesskap med Marstrand og Multiconsult har gjennomført en gruppeprosess hvor prosjektets kuttliste og usikkerhetsbildet til prosjektet har blitt vurdert. Disse er utledet fra samfunnsmål, effektmål og resultatmål.

Kystverket skriver at det har vært stor interesse for prosjektet blant både nasjonale og internasjonale entrepenører, og at de derfor har troen på at det skal være mulig å kutte kostnadsrammen.

Grunnet kort tidsfrist har de ikke kunnet levere en kvantitativ analyse av de mulige innsparingene, men peker likevel på mulige reduksjoner i kostnadsramme i hundre millioner-klassen.

Randi Paulsen Humborstad 2020
Randi Humborstad er daglig leder i Måløy Vekst, og er prosjektleder i Styringsgruppa for Stad skipstunnel. Foto: Kjetil Haanes

Umulig å forutsi prislappen

Nå har Styringsgruppen for Stad skipstunnel fått nok av ventingen, og sier at det ikke er mulig å forutsi endelig prislapp før man har satt prosjektet ut i markedet.

- Nå er det nok utredninger og trenering av dette prosjektet, få Stad skipstunnel ut i markedet!

Det skriver Randi Humborstad i en pressemelding på vegne av Styringsgruppa for Stad skipstunnel.

- Det er helt umulig å si hva Stad skipstunnel kommer til å koste før det har vært ute i markedet. Det er stor interesse blant både norske og utenlandske entreprenører, så det kan bli stor konkurranse om å vinne anbudet, noe som også vil kunne redusere kostnaden. Konkurransen vil også kunne avdekke smarte løsninger og få ned basiskostnadene, skrives det i pressemeldingen.

Styringsgruppen for Stad skipstunnel er en tverrinstitusjonell samarbeidsenhet som jobber for realisering av prosjektet med skipstunnel gjennom Stad.

Medlemmer i styringsgruppen:

Fylkesordfører i Vestland
Fylkesordfører i Møre og Romsdal
Norges Fiskarlag
NHO Vestlandet
LO Vestland
Kystrederiene
Hurtigbåtforbundet
Næringsforeningen Ålesundregionen
Ordfører Stad kommune
Ordfører Kinn kommune
Ordfører Vanylven kommune

Publisert: 23.06.2023 12:20

Sist oppdatert: 23.06.2023 12:26