Lokalt bakeri satser nasjonalt
Valaker Bakeri og Konditori kan få sine første utsalg på Østlandet det neste året.
Det tradisjonsrike konditoriet i Søvika i Haram har relativt ferske nyetableringer i Molde og på Valderøya.
Virksomheten til Valaker, som igjen hadde et rekordår i 2023, er konsentrert om utsalg i Møre og Romsdal.
Daglig leder Liv Anette Valaker Røren trives både i bakeriet og bak rattet, og det kan bli betydelig flere mil å kjøre om planene til det familieeide selskapet tas et steg videre.
Ekspansjon nasjonalt
– Vi har henvendelser fra huseiere over hele landet, som ønsker at både Braud og Valaker skal etablere utsalg der. De mest interessante vurderer vi fortløpende, og har organisasjon sterk nok til å hive oss raskt rundt om det rette konseptet dukker opp. Vi er en familiebedrift, der neste generasjon er på vei inn, og skal ikke være redde for å tenke litt større, sier daglig leder Liv Anette Valaker Røren til Nett No.
Ser sørover
Valaker Bakeri og Konditori omsatte for 80,5 millioner kroner i 2022, som var ny rekord fra frå 56,7 millioner kroner i driftsresultat året før.
2023-regnskapet viste en ytterligere vekst, og at salget bokstavelig talt går som varmt hvetebrød fra utsalgene. Driftsinntektene ble i fjor bokført til 90,9 millioner kroner.
– Veksten skyldes våre fantastiske ansatte som jobber hardt, nyetableringer som har slått til og en strategi kundene våre har respondert godt på. Vi har helt bevist valgt å holde prisøkningene igjen lengst mulig. Slik har kundene fått fersk og god kvalitet til en lavere pris enn ellers i markedet. Da tror vi mange finner det enkelt å velge oss, kunne daglig leder Valaker Røren fortelle til Nett No om fjorårets rekordtall.
Der spesielt nyetableringen i Molde har slått til over all forventning, og er med på å styrke synet ut av fylket for familiebakeriet som har bakt brød og kaker siden 1957.
– Vi har henvendelser fra Oslo, men også mindre plasser på Østlandet. Vi er ikke fremmed for å etablere utsalg der, og ser fortrinnsvis sørover på kartet. Vi må bygge organisasjonen litt sterkere først. Der ligger også nøkkelen til å vokse ytterligere, sier Liv Anette Valaker Røren.
In house-løsning
Noe av hemmeligheten i suksess-oppskriften er å finne i driftsmodellen - som er krevende økonomisk.
– Vi har tatt tilbake faget vårt og butikken vår er blitt mye mer enn bare en kafe. Folk kommer og handler bakst og brød for å ta med seg ut igjen. Det har vi klart tross en veldig krevende driftsmodell, der vi baker alt selv i hvert enkelt bakeri. Det betyr at vi har samme utstyr over alt, i stedet for å ha et felles bakeri som leverer til resten av utsalgene, sier Valaker og forteller videre om oppsiden ved måten å drive på.
– Det gir oss en unik ferskhet lokalt, da selger vi 100 i stedet for 10 brød. Det fant vi ut etter litt tid, og har vært en suksess om en ser til tilbakemeldinger og salgstall. Vi har truffet noe i markedet, sier Valaker Røren videre.
Snart kan du altså få deg et nybakt Valaker-brød en eller annen plass på Østlandet.
– Ferskhet er det vi lever av. Kombinerer vi det med rett beliggenhet og pris samt litt kult interiør og gode selgere, tror vi markedet vil ha det vi selger. Jeg tror vi innen 1-2 år har åpnet vårt førte utsalg utenfor Møre og Romsdal, sier daglig leder i Valaker Bakeri & Konditori AS, Liv Anette Valaker Røren.
Publisert: 13.05.2024 05:00
Sist oppdatert: 12.05.2024 20:11