Under Bransjetreff Havbruk i Ålesund denne uka holdt Margit Ertresvåg Jakobsen i Artec Aqua, innlegg om landbasert matfiskoppdrett. Hun er vannkvalitetsspesialist og bioteknolog.
– Fisken er det viktigste, det er den alt handler om og det er den som betaler regningen. Så håper vi jo at det skal være igjen litt etter at regningene er betalt også, sa hun under sitt innlegg på bransjetreffet.
Sjø eller land – et åpent valg
– Hvor skal vi ha fisken? I sjø, semilukket merd, eller på land? Og hvor mye koster det? Det er kanskje slik at landbasert og sjøbasert nå begynner å jevne seg ganske fint ut, i alle fall med tanke på konsesjonskostnadene. Det begynner å bli et ganske åpent valg, sa hun.
På skjermen viste hun en film fra en helt vanlig hverdag ved merdekanten. Høye bølger og derav mye bevegelse av merdene gjorde fisken utilnærmelig for både fôring og tilsyn.
– Det er en vanlig hverdag med oppdrett til sjøs, det er ingenting ekstraordinært med en situasjon hvor vær og vind er uforenlig med å føre tilsyn eller fòring av fisk. Det er slik det er. Det geniale med landbasert oppdrett er jo å slippe nettopp disse utfordringene man møter til havs, sa hun.

Må skaleres for å fungere
For at landbasert oppdrett skal fungere, mener Jakobsen at det må skaleres opp.
– Det er helt andre problemstillinger, men også muligheter, vi møter på land. Vi ender opp med å balansere kvalitet og kost her; lar du en ingeniør bestemme, er kvaliteten skyhøy, men så skal jo fisken som nevnt også betale regningen til slutt. Man må finne en balansegang, sa hun.
Det store spørsmålet er om man har nok fisk på land til å kunne forsvare prisen det koster å bygge på land - både med tanke på pris, men også renommé.
– Merkevaren norsk laks er på vippepunktet mellom pluss og minus etter en del stygge bilder av blant annet avlusning og vintersår også vider, som har gått viralt. Men det er noe vi i større grad vil kunne kontrollere på landbaserte oppdrettsanlegg.
Publisert: 14.02.2025 15:12
Sist oppdatert: 14.02.2025 15:12