Ingrid Solberg Norges Bank Foto Ogne
LØNNSVEKST: Det vil ta flere år før tilgangen til arbeidskraft fra utlandet tar seg opp igjen til nivået fra før koronapandemien, tror Norges Bank. Ingrid Solberg er nestleder for pengepolitikk i Norges Bank og presenterte bankens vurderinger i et møte i Ålesund for bankens regionale nettverk i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Lønnene stiger, og enda mer neste år

Arbeidsledigheten er på sitt laveste siden finanskrisen i 2008 og lønnsveksten er stigende og vil være høy i flere år, spår Norges Bank.

28.03.2022

Norges Bank er optimistisk til utviklingen i norsk økonomi, til tross for stigende priser, høyere rente og krigen i Ukraina. Det er bakgrunnen for av sentralbanken også tror på en lønnsvekst.

Det var budskapet fra Ingrid Solberg, nestleder for pengepolitikk i Norges Bank, på et møte for deltagere i Norges Banks regionale nettverk i Ålesund i dag.

Hun snakket med utgangspunkt i Norges Banks siste pengepolitiske rapport, som ble publisert i forrige uke.

Les hele rapporten her

Fire prosent lønnsvekst neste år
- Det som er bakteppet her er at det er er god fart i norsk økonomi og stor etterspørsel etter arbeidskraft, og så ser vi at forventningen til lønnsveksten har økt. I våre anslag, i den rapporten jeg presenterte anslår vi 3,7 prosent lønnsvekst for i år og så at den holder seg høy. Fire prosent lønnsvekst til neste år, anslår vi, og så noe avtagende lønnsvekst etter det. Det har sammenheng med at vi tegner et bilde av at det er høy kapasitetsutnytting i norsk økonomi, lav arbeidsledighet, og at det vil bidra til at god lønnsvekst i årene som kommer, sier Solberg til NETT NO.

Nye grupper i arbeid
Grupper som tidligere har falt utenfor arbeidsmarkedet nå får jobber.

- Vi har sett at sysselsettingen har økt mer enn det arbeidsledigheten har falt. Sånn sett har det vært mange som har stått utenfor arbeidsmarkedet som nå har kommet inn. Det er fordi det er god fart i norsk økonomi med høy etterspørsel etter arbeidskraft. Så ser vi også at under pandemien så falt antallet som er på såkalt kortidsopphold, altså som er fra utlandet og som jobber i Norge for kortere perioder, det falt betydelig. Det har heller ikke kommet opp igjen nå, økt noe, men ikke tilbake på de nivåene det var før pandemien. Det har nok også bidratt til at det har vært litt ekstra etterspørsel, så sysselsettingen blant bosatte i Noreg har økt ekstra mye. Det har bidratt til å få flere i jobb som ikke har vært i jobb tidligere, sier Solberg.

Trur utlendinger kan komme tilbake
Rapportene fra bedriftene i Norges Banks regionale nettverk fortelle at flere bedrifter som har hatt mange arbeidspendlere fra utlandet nå strever med å rekruttere de tilbake.

- I de prognosene vi legger frem i vår pengepolitiske rapport så tror vi at mange vil komme tilbake igjen. Ikke nødvendigvis de samme, men at andelen på kortttidsopphold vil øke igjen. Men vi tror ikke at innenfor prognoseperioden vår, som går til 2025, at den vil komme opp på et like høyt nivå som den var før pandemien. I vårt bilde tror vi at dette vil ta litt tid og at det er en del som ikke kommer tilbake, sier Solberg

Publisert: 28.03.2022 16:09

Sist oppdatert: 28.03.2022 16:09